Jan Kolář

24. březen 2009

Úterním hostem Radiožurnálu byl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. V rozhovoru s Lucií Výbornou mluvil o stavu české kosmonautiky i o tom, kdy poletí další Čech do vesmíru: "To se dá velice těžko předpovědět. Evropa má svůj tým kosmonautů, tudíž teoreticky nic nebání tomu, aby i Čech byl členem tohoto kosmického týmu."Ve středu 25. března bude hostem producent a režisér Fero Fenič.

Česko je první postkomunistickou zemí, který vstoupila do Evropské vesmírné agentury. Podle Jana Koláře jsme měli trochu smůlu, že nám o půl roku unikl výběr nových členů evropského týmu kosmonautů, takže si budeme muset ještě čtyři roky počkat, ale pak se výzva k podávání přihlášek do evropského týmu bude týkat všech obyvatel České republiky.

"Už dnes se nám hlásí plno lidí, kteří mají zájem v kosmonautice pracovat. Vize být kosmonautem je u nás velice silná. Je to motiv pro to, aby se lidi nejrůznějšího věku zajímali o to, co se v kosmonautice děje. A to je potěšující," doplňuje téma české účasti na vesmírných projektech Jan Kolář.

Česká kosmická kancelář vznikla v roce 2003 za účelem vytvoření vhodné infrastruktury k tomu, aby se určitá pracoviště a lidé mohli zapojit do výzkumu vesmíru. Česká respektive československá kosmonautika má bohatou historii a tradici, na kterou můžeme navazovat. "Z minulosti máme dobrý kredit a úkolem České kosmické kanceláře je pracovat na tom, aby ten kredit byl i dnes co nejlepší," říká Jan Kolář.

Kosmonautika nepředstavuje jen samotné létání ve vesmíru. Je to rozsáhlá oblast aktivit, která jde napříč nejrůznějšími okruhy lidské činnosti. Podle Jana Koláře lze někdy najít propojení s kosmonautikou i tam, kde to na první pohled nikdo nečekal: "Kromě technických oborů jako je elektrotechnika, strojírenství a materiálová věda, lze do toho počítat i vědy, které k výzkumu využívají kosmické prostředí. A to nemluvím o věcech, které souvisí s dopadem kosmonautiky na lidskou společnost. Třeba to, že se můžete dívat na televizní přenos z druhé strany zeměkoule nebo že si vyrazíte s GPS navigací na výlet."

Co Jan Kolář říká na oblibu apokalyptických vizí týkajících se vesmírné budoucnosti? Zlevní podle něj někdy komerční vesmírné letenky? A co ho osobně přitahuje na vesmíru? Všechny odpovědi naleznete v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Janem Kolářem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio