Kateřina Cajthamlová

14. duben 2009

V úterý byla hostem Daniely Karafiátové internistka a systemická psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová. Jak se rychle a zdravě zbavíme přebytečných zimních kil? Které největší omyly a nebezpečné mýty panují kolem diet? I o tom mluvila Kateřina Cajthamlová a po 11. hodině odpovídala na vaše otázky i v on-line rozhovoru. Ve středu 15. dubna bude hostem operní diva Eva Urbanová.

Pokud chce žena efektivně sportovat, musí se do půlhodiny po cvičení najíst. A to, že by člověk měl večeřet nejpozději v pět hodin vpodvečer, neplatí tak stoprocentně, jak se tvrdí. Například i to vysvětlovala doktorka Kateřina Cajthamlová, která se v Dopoledním Radiožurnálu pokoušela vyvrátit některé z nejrozšířenějších mýtů, které s hubnutím a obezitou souvisí.

Například hubnutí podle ní nespočívá v prvé řadě ve shazování kil: "Víte, co je zajímavé? Když někdo hubne správně, tak okolí řekne: Co se stalo, ty jsi nějak zhubla? A kila je vůbec nezajímají. Protože zhubnutí na linii je na člověku vidět, kdežto zhubnutí na kila se vůbec nemusí poznat."

Jaký je její názor na užívání takzvaných "hubnoucích tablet"? Kategoricky odpovídá, že pokud se někdo odhodlá uchýlit se k pomoci pilulek, měly by tyto pilulky pocházet výhradně z rukou lékaře.

V této souvislosti dodává: "V dnešní době existuje představa, že tabletky jsou všemocné. Lidé berou antidepresiva, aniž by léčili příčinu některých svých situačních depresí, berou léky na spaní, místo aby se večer prošli a pročistili si hlavu, berou antibiotika, aby mohli jít do práce, místo toho, aby svou nemoc vyleželi.Tato víra v pilulky se mi moc nelíbí. Z rukou lékaře mohou přinášet úlevu, ale bez toho ostatního jsou bezmocné."

Nejlepším receptem na hubnutí je podle ní pravidelná strava: "Člověk má jíst pravidelně a ten, který chce zhubnout, ještě pravidelněji. Měl by snídat, obědvat a večeřet a měl by mít dvě svačiny." A jaké další tipy a doporučení má Kateřina Cajthamlová pro posluchače Českého rozhlasu? Vše se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Kateřinou Cajthamlovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Na vaše otázky on-line odpovídala Kateřina Cajthamlová i po skončení vysílání. Z více než sedmdesáti došlých posluchačských dotazů stihla odpovědět na více než dvacet - a čeho se její odpovědi týkaly? Například toho, zda je možné přesvědčit druhého člověka k dietě, nebo toho, jak hubnout, trpíte-li zdravotními potížemi. Prozradila však i více o svém novém televizním pořadu.

autor: als
Spustit audio