Alena Šteflová

13. květen 2009

Není důvod k panice, a to ani v globálním měřítku - to tvrdí Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice, o současné hrozbě takzvané prasečí chřipky. Nejen o tom, proč situace v Česku není zatím vážná nebo jaké kroky by Světová zdravotnická organizace v případě pandemie podnikla, s Alenou Šteflovou ve středu mluvila Lucie Výborná. A po 11. hodině odpovídala Alena Šteflová na otázky posluchačů i v on-line rozhovoru. Ve čtvrtek 14. května bude hostem Zdeněk Bergman, ředitel Muzea Karlova mostu.

Jedni varují před možnou pandemií prasečí chřipky, jiní považují podobné hrozby za plané. Podle Aleny Šteflové se pravda nachází někde uprostřed. "Epidemie prasečí chřipky není opravdu ničím novým, dokonce i v nedávné historii máme několik podobných případů."

Co je však nové, je charakter genetické informace viru prasečí chřipky. "Alarmující je, že gen současného viru v sobě nese informaci prasečího, ptačího i lidského viru - což dosud nebylo nikdy diagnostikováno a izolováno." A právě v nepřipravenosti lidí na podobný typ viru spočívá podle Aleny Šteflové největší hrozba takzvané prasečí chřipky.

Přesto podle Aleny Šteflové nemusí obyvatelé České republiky propadat panice: "V Česku se jedná o jednotlivce - maximálně desítky lidí - kteří přijíždějí z ohrožených zemí. Opravdu Česká republika nemá ani jeden potvrzený případ a není nutné v tuto chvíli přistupovat k dalším opatřením, než která už byla nastolena."

Přesto - kdyby k pandemii prasečí chřipky skutečně došlo, má Světová zdravotnická organizace připraven pandemický plán sloužící ke koordinaci celosvětového boje proti viru. Zajímá vás, jaké kroky tento plán zahrnuje? A jak by v případě pandemie postupovala Česká republika? A existuje vůbec vakcína proti smrtícímu viru? Nejen to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alenou Šteflovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpovídala Alena Šteflová i na dotazy posluchačů v on-line rozhovoru - mimo jiné například i na to, jak se mají vybavit na cestu do rizikových oblastí.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.