Vladimír Poštulka

10. červen 2009

Zakládá se vaše představa o labužníkovi z povolání především na filmu s Louisem de Funesem Křidýlko, nebo stehýnko? Pak si poslechněte rozhovor s nejznámějším českým gurmetem-kritikem Vladimírem Poštulkou. Mezi desátou a jedenáctou hodinou se jej nejen na jeho zaměstnání ptala Daniela Karafiátová. Ve čtvrtek 11. června bude hostem Martin Setvák, meteorolog a klimatolog.

Představu o profesionálním gurmetovi, který inkognito navštěvuje restaurace, aby je mohl ve své recenzi ohodnotit, Vladimír Poštulka částečně vyvrací. Převleky prý totiž rozhodně nepatří k jeho pracovní výbavě.

"Ale víte, na tom ani nezáleží," vysvětluje Vladimír Poštulka. "Když je kuchař dobrý a restaurace používá kvalitní suroviny, tak je to v pořádku. A když ne, stejně se to nedá vylepšit na místě na poslední chvíli. Nestihnou zlepšit kvalitu kuchaře a kvalitu surovin."

Jak tedy vypadá pracovní náplň Vladimíra Poštulky? "Když se to odehrává v Praze, snažím se na sebe nenamačkat těch testů mnoho, ale když jedu testovat mimo, jedu tam třeba na týden a každý den udělám dvě restaurace - čili oběd a večeři. A vezmete-li v potaz, že pokaždé jde minimálně o šest chodů, tak kdybych to všechno snědl, opravdu bych nemohl. Takže jen uzobávám."

Jak se Vladimír Poštulka dívá na změny ve stravovacích návycích Čechů? V poslední době například vzrůstá obliba takzvaných fast-foodů. Jaký je názor odborníka na tento způsob stravování? "Záleží na tom, o jaký jde fast-food," soudí Vladimír Poštulka. "Jsou fast-foody, které mohou být udělané z úžasných věcí, a jiné naopak používají věci naplněné instantními přídavky, ochucovadly, éčky a podobně - a to pak v pořádku není."

Snad ještě větší boom než fast-foody dnes zažívá obliba asijských jídel. Proč Vladimír Poštulka tvrdí, že takzvané čínské restaurace nepracují se skutečnými čínskými surovinami? Domnívá se, že mají Češi stále větší zájem o zdravou stravu? A vyhráváme podle něj svůj boj s obezitou? Odpovědi Vladimíra Poštulky se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Poštulkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio