Martin Setvák

11. červen 2009

Říká se, že prodlouženýma očima meteorologů jsou družice. A právě družice, bouřky nebo tornáda byly hlavními tématy čtvrtečního Dopoledního Radiožurnálu. Svého hosta, družicového meteorologa Martina Setváka, se ptala Daniela Karafiátová. V pátek 12. června bude hostem Ladislav Kamarád, fotograf a horolezec.

Ač bývá pojem bouřka používán nejen odborníky, ale i v běžných hovorech, Martin Setvák upozorňuje: "Lidé si často pojem bouřka zaměňují s mrakem, který bouřku vyvolává."

A jak tedy vlastně ony skutečné bouře vznikají? Martin Setvák celý proces přirovnává k tomu, co se děje v hrnci na kuchyňské plotně. "Když něco vaříme v hrnci, pěkně nám to v něm bublá. A když máme povrch, který je teplejší než okolí, zahřívá kapalinu, která je těsně nad ním. Ta řídne a stoupá vzhůru."

K podobnému procesu dochází i v atmosféře. Od zemského povrchu se ohřeje bublina vzduchu o průměru několika set metrů, stane se řidší a stoupá vzhůru. Kondenzuje vodní pára, stoupá oblak typu cumulus, který může vyrůst až do deseti, dvanácti kilometrů. Tak vzniká bouřkový mrak typu cumulonimbus.

Kromě teorie však Martin Setvák přispěl i několika ryze praktickými radami. Jak se například chovat v případě bouře? A je namístě obávat se blesků? "Člověk by měl veškerá rizika týkající se bouřek brát ze všech možných hledisek. Pěkný manuál najdou posluchači například na našich stránkách www.chmi.cz/torn."

Bouřky, mraky, tornáda, krupobití - o tom všem mluvil Martin Setvák mezi desátou a jedenáctou hodinou. Jeho odpovědi na otázky Daniely Karafiátové i posluchačů si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Setvákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio