Petr Forman

14. srpen 2009

V zimě medvědi obvykle spí - tak vysvětluje herec Petr Forman, proč je o něm a jeho bratrovi Matějovi slyšet nejvíce v létě. Po 10. hodině se jej především na jeho práci ptala Lucie Výborná.V sobotu 15. srpna bude hostem Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Hrát divadlo pouze se stolem a židlí? To by si prý Petr Forman jednou velice přál zkusit. "Abychom si zjistili, jestli to také umíme," dává do svého přístupu nahlédnout divadelník. A jaké místo by v podobném typu představení zaujímal jeho bratr Matěj? "Ten by si zahrál stůl," směje se Petr Forman.

Loď, bouda, stan - i na takových místech už Petr Forman hrál. A nejedná se, jak by se mohlo zdát, o z nouze ctnost - netradiční místa si Petr Forman ke svému hereckému projevu zvolil zcela dobrovolně.

"Začal jsem postupně cítit, že bych nechtěl být delší dobu nastálo v nějakém divadle - i když proti kamennému divadlu nic nemám a v poslední době jsme i několik klasičtějších věcí v kamenných divadlech dělali. Ale netradiční místa jsou nám blíž," vzpomíná Petr Forman, jak společně se svým bratrem Matějem odjakživa inklinovali k ne zcela typickému přístupu k divadelní profesi.

A dalším místem, které budou moci navštívit diváci toužící vidět bratry Formanovy během divadelního představení, se stala loď Tajemství v pražských Holešovicích. O tamním představení Ubohá Rusalka bledá se některé kritiky vyjadřují jako o "Rusalce, jak ji ještě nikdy nikdo nerozpohyboval", jiné ji kritizují.

Nejen o tomto představení a o svém bratru Matějovi mluvil Petr Forman mezi desátou a jedenáctou hodinu. Hercovy odpovědi na všechny otázky Lucie Výborné i posluchačů se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Formanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.