Zuzana Baudyšová

16. září 2009

Všechny zbytečně promrhané peníze by rozdala handicapovaným, kteří potřebují osobní asistenci, speciální polohovací stroje a vozíky. "Stát takovým lidem dává pouze příspěvky a zbytek si lidé sami shánějí u nevládních organizací," vysvětluje ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, která byla hostem středečního dopoledního vysílání Radiožurnálu. Ve čtvrtek 17. září budou hosty Marek Holeček a Zdeněk Hrubý, horolezci, kteří se pokusili pokusili vylézt alpským stylem na karakorámskou osmitisícovku Gasherbrum I.

"Jsou to smutné dopisy," pokračuje a zmiňuje zejména ženy, které se starají o své postižené děti. Zuzana Baudyšová zmínila slabiny sociálního systému státu, ale i dlouhou diskuzi o plošném zavedení regulačních poplatků u lékařů. "Třicet korun bolí jen čtvrtinu populace," myslí si.

V rámci nadace Naše dítě přerozdělí ročně 7 až 10 milionů korun. "Žádostí je čím dál víc. Ekonomická krize je vidět na počtu žádostí," říká Zuzana Baudyšová. "Kdybychom chtěli vyhovět všem, museli bychom mít 50 milionů korun a musel by se zvýšit i počet pracovníků nadace. Zatím je nás šest," povzdychne si.

Zuzana Baudyšová zmínila i problematiku týraní dětí. Týráno a různým způsobem zneužíváno je asi 1 nebo 2 procenta dětí. "Skutečnost může být vyšší," připouští s tím, že by nerada mluvila o dojmech. "Průzkum odhalil, že 50 % týraných a zneužívaných dětí pochází z úplných rodin," uvádí Zuzana Baudyšová a neskrývá své překvapení nad zarážejícími informacemi.

"Mnoho rodičů považuje děti za majetek, ale ono tomu tak není," říká Zuzana Baudyšová. Velkým vzorem se jí stala Zuzana Prekopová, psycholožka šířící teorii pevného objetí. "Je proti fyzickému trestání dětí a dává jasný návod, jak se k dětem chovat. Nabízí tak alternativu k fyzickým trestům," vysvětluje.

"Hranice mezi fyzickým trestem a týráním je velice křehká," připouští Zuzana Baudyšová. "Proto jsme pro zákaz fyzických trestů a vedeme diskuzi o plácnutí přes ručičku nebo přes zadek," dodává a zároveň přiznává, že jednou své dítě přes zadek plácla.

"Bylo to špatně a po aktu jsem byla víc v šoku než on. Kdybych znala teorii pevného objetí, tak bych syna raději objala," popisuje.

Poslechnete-li si záznam rozhovoru Lucie Výborné se Zuzanou Baudyšovou, dozvíte se více informací o nadaci Naše dítě, sebevražedných sklonech dětí nebo o výchově dětí s pomocí teorie pevného objetí.

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Baudyšovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpověděla Zuzana Baudyšová na otázky posluchačů v on-line rozhovoru.

autoři: and , šše
Spustit audio