Jan Měšťák

6. říjen 2009

"Plastická chirurgie je nesmírně široký obor," říká plastický chirurg Jan Měšťák, host dopoledního vysílání Radiožurnálu. Žádný obor se totiž dnes neobejde bez plastického chirurga. Jan Měšťák se tak pokusil vyvrátit klišé, podle něhož se plastická chirurgie zabývá především estetickými úpravami těla. Ve středu 7. října bude hostem houslový virtuos Václav Hudeček.

Plastická chirurgie zasahuje v případě vrozených vad, obličejových rozštěpů, vad končetin, srostlých prstů, kožních národů, tržních ran a ztrátových poranění. Plastický chirurg může pomoci popáleným pacientům i lidem po operacích.

Velkou sílu přikládá Jan Měšťák chuti a síle žít. "Optimismus dělá zázraky nejen v medicíně, ale i v soukromém životě. Vidím před sebou hezkou cestu a snažím se nevidět to špatné," tvrdí Jan Měšťák i přesto, že se během své kariéry setkal se spoustou zmrzačených lidí. "Viděl jsem obrovský počet dětí s vadami. Člověk to musí vypustit," domnívá se.

Jan Měšťák se nejprve vyučil jemným mechanikem. "Držel jsem v ruce pilník a musel jsem vybrousit rovnou plochu," popisuje. Vztah k rovině a přesnosti je podle něj velmi důležitý. "Pracoval jsem jako řemeslník, chodil do tanečních, sportoval, poté jsem se dostal do dílen nemocnice jako údržbář," vzpomíná Jan Měšťák. Tehdy zjistil, že mezi elektrikáři a uklízečkami jsou vzdělaní lidé.

Se svými bývalými pacienty se setkává v různých podobách. "Sami mě osloví, sem tam vychází kniha o operacích plastické chirurgie a nebo je náhodou potkám," popisuje. "Někdy se stane, že zapomínám, koho jsem operoval," přiznává.

Sice si uvědomuje sílu plastické chirurgie, ale je zásadně proti zásahům do "bezproblémového" vzhledu. "Neexistuje žádná operace, která by dodala tolik sebevědomí jako plastická," uvědomuje si. Přesto všechno se domnívá, že medicína by měla být hlavním posláním plastického chirurga.

Lze poznat kvalitního plastického chirurga? "Zkušenost mladého chirurga pro korekci estetických vad není dostatečná," myslí si Jan Měšťák, ale vzápětí zmiňuje, že jsou i vynikající mladí chirurgové a průměrní s dvacetiletou praxí.

Lucie Výborná se bavila s Janem Měšťákem i o velkých výzvách, své nejstarší pacientce, kráse chirurgického povolání nebo víře a náboženství.

Záznam celého rozhovoru s Janem Měšťákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio