Valtr Komárek

13. říjen 2009

"Československo bylo poslední - ještě dál než my nebyla Moskva, ale Bukurešť s Ceausescem v čele," vzpomíná dnes bývalý politik Valtr Komárek na poslední týdny před sametovou revolucí, jak je zažívalo komunistické Československo. A právě o 20 let zpět, do doby, kdy se totalitní moc v Československu zhroutila, se v úterý mezi 10. a 11. hodinou vrátil i celý Dopolední Radiožurnál. Valtra Komárka, bývalého politika, prognostika a jednoho ze symbolů sametové revoluce, se ptala Lucie Výborná.Ve středu 14. října budou hosty Igor Timko a Zoltán Šállai z kapely No Name.

Dávám bolševikovi rok, maximálně dva, praví oblíbená postava ze snímku Pelíšky ztvárněná Jiřím Kodetem. Kolik času režimu dával Valtr Komárek na konci října 1989 - tedy v době, kdy odjížděl z Moskvy, kam byl přizván k debatě o přechodu moci v Československu?

"V Polsku už 4. června proběhly definitivní volby, kdy se do čela dostal katolický exponent, čili Solidarita a katolická církev vyhrály na sto procent. V Maďarsku už to běželo dva roky. 9. listopadu padla berlínská zeď, což byl absolutní symbol předsunuté železné opony. Kdo tedy analyzoval systém, věděl, že právě probíhá historická změna, která se nemůže zastavit na hranici malého Československa s trucovitým Husákem v čele."

Odpor konzervativního komunistického vedení Československa proti změnám, které v Sovětském svazu zaváděl Michail Gorbačov, Valtr Komárek označuje za vzpouru trpaslíka. To, že situace je neudržitelná a že pád režimu je otázkou týdnů, přitom v Československu dlouho nebylo zřejmé. Host úterního Radiožurnálu podotýká: "Vysvětluji si to jedině tím, že disidenti byli natolik odstřižení od informací a natolik zahledění do sebe, že to zkrátka nepostřehli."

Kdyby se dnes Valtr Komárek znovu ocitl na přelomu 80. a 90. let 20. století, choval by se jinak? Jak vzpomíná na porevoluční euforii? A jak se vyjadřuje ke stávající politické situaci v Česku? Také na to se Lucie Výborná bývalého politika zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Valtrem Komárkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpovídal Valtr Komárek také v on-line rozhovoru. Posluchače zajímal nejen jeho postoj k Lisabonské smlouvě nebo k současnému českému prezidentovi, ale napříkald i to, jakým způsobem by se podle něj měla řešit stávající ekonomická krize.

autor: als
Spustit audio