Jiřina Prekopová

1. říjen 2009

Dítě se má vést láskou, radostí a pochvalou a ne tresty - tak by se dala stručně shrnout podstata terapie pevného objetí, kterou prosazuje dětská psycholožka Jiřina Prekopová. Proč jsou podle ní fyzické tresty zcela nefunkční a jak by se měli rodiče chovat ke svým dětem i k sobě navzájem - také o tom si Jiřina Prekopová povídala ve středečním Dopoledním Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou. Ve čtvrtek 22. října budou hosty Kryštof Michal a Hynek Toman ze skupiny Support Lesbiens.

Tresty vyvolávají u dítěte hlavně strach, ze kterého také může být agresivní, říká Jiřina Prekopová a poukazuje s lítostí na etický a hodnotový rozvrat v dnešních rodinách, který přispívá k tomu, že děti vyrůstají často s pocitem nedostatku lásky. "Dítě potřebuje hlavně lásku, ať už je jakékoliv a i když zlobí," zdůrazňuje psycholožka.

"V pevném objetí si obě strany - maminka a dítě nebo tatínek a dítě nebo i maminka a tatínek mezi sebou - konfrontují, co je bolí a co je vzteká. Tím, že si city ukážou tváří v tvář, mimikou, mohou se do sebe vcítit," vysvětluje principy, na kterých stojí její terapie pevného objetí.

Zdůrazňuje však, že aby byla tato metoda opravdu účinná, je třeba zavést její principy do fungování celé rodiny. Dokonce i tam, kde mají rodiče mezi sebou hádky, by měli podle Jiřiny Prekopové konflikty řešit v objetí a před očima dítěte. Důležité je od konfliktů neutíkat, ale naopak se snažit řešit je ještě tentýž den ve vzájemné láskyplné konfrontaci.

"Když začneme konflikt takto zpracovávat, tak od něj neodejdeme dřív, než jsme se smířili a než se naše láska zase obnovila," vysvětluje Jiřina Prekopová a dodává: "Vždyť mi úplně ztrácíme lidskost tím, že lásku nepěstujeme a že je v nás spíš hněv."

Jiřina Prekopová ve vysílání na konkrétních příkladech popsala, jak správně používat metodu pevného objetí nebo jaké nejčastější chyby dělají rodiče při výchově svých dětí. Lucii Výbornou také zajímalo, jak nejdéle držela dítě v pevném objetí nebo jak pracovat s nahromaděným dětským vzdorem. Odpovědi Jiřiny Prekopové si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřinou Prekopovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.