Eva Farfánová Barriosová

27. říjen 2009

Úterním hostem Lucie Výborné byla v Eva Farfánová Barriosová, archeoložka a překladatelka, která 28 let žila v Peru. Návrat do Česka pro ni nebyl jednoduchý. "Jako by na sobě Češi měli brnění, je těžké se s nimi spřátelit," uvědomuje si rozdíly v mentalitě. Eva Farfánová Barriosová však mluvila nejen o peruánské kultuře, ale i o své práci a archeologických objevech. Ve středu 28. října bude hostem historik Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu v Praze.

Do Peru přijela v roce 1953 s manželem a malým synkem. "Přijela jsem ze socialistického Československa a nikdy předtím jsem neviděla chudobu a žebrající děti," vzpomíná na prvotní šok.

Převážil však archeologický zájem a touha v Peru zůstat. "Archeologie v Peru je úžasná, trochu jako detektivka," popisuje. "Nevíte, co bude za půl hodiny. Můžete objevit nález, který rozboří vaše teorie, nebo vám je naopak potvrdí."

Přesto do Peru příliš archeologů nemíří. Peru je totiž daleko od Evropy a sama peruánská vláda archeologické výzkumy nefinancuje. "V Peru pracují hlavně archeologové z Japonska a poslední dobou i Italové," vysvětluje Eva Farfánová Barriosová.

Jak vzpomíná Eva Farfánová Barriosová na svůj významný archeologický nález? "Bylo to něco úžasného. Ve vykopaném hrobě seděl náčelník se zlatým náhrdelníkem ve žlutém písku a pod modrou oblohou," říká s úsměvem s tím, že večer hrob zasypala a doufala, že jej druhý den najde nevykradený. Vykradači hrobů jsou totiž stále aktivní. "Zlato z výstavy Zlato Inků na Pražském hradě pochází právě od vykradačů hrobů," připomíná.

Eva Farfánová Barriosová přiznala, že měla chuť hledat zlatý poklad Inků. "Teoreticky by se dal najít a asi nejen jeden. Koluje totiž mnoho mýtů," připouští. "Říká se, že tam, kde je zakopán poklad, se objeví světýlko. Chodila jsem po Peru, ale nikdy jsem nic podobného neviděla, bohužel," říká s úsměvem a opět se vrací ke svému příchodu do Peru.

"Manžel byl Peruánec a jeho rodina mě nepřijala dobře. Byla jsem pro ně někdo zvenčí. Můj muž se přizpůsobil mým zvykům, což oni těžko nesli," popisuje. "Peruánci se mezi sebou rozlišují. Lidé z pobřeží jsou otevření a lidé z hor nedůvěřivý," vysvětluje ve zkratce peruánskou mentalitu.

I přes 28 let života v Peru se nenaučila přizpůsobit zvyku takzvané peruánské hodiny. "Peruánci jsou nedochvilní. Dohodnete se, že se sejdete v sedm hodin, ale v sedm nikdo nepřijde, protože váš příchod očekávají okolo deváté hodiny," popisuje s tím, že příchod na čas není žádoucí.

Eva Farfánová Barriosová ve vysílání představila svou novou knihu Pohřbená tajemství, v níž popisuje historii Peru, popsala vývoj práv žen, šamanský způsob léčení prostřednictvím morčat a přidala i některá doporučení pro cestovatele.

Záznam celého rozhovoru s Evou Farfánovou Barriosovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio