Václav Bartuška

11. listopad 2009

"Kdyby ten režim měl více chytrých služebníků, kteří viděli jeho slabiny a uvažovali o tom, jak je překonat, tak bychom tu komunismus měli asi o trochu déle," říká Václav Bartuška, někdejší studentský vůdce a bývalý člen vyšetřovací komise pro objasnění událostí 17. listopadu 1989. S Lucií Výbornou si ve středečním Dopoledním Radiožurnálu povídal především o listopadových událostech a o tom, s čím vším se setkal při pohledu za jejich kulisy. Ve čtvrtek 12. listopadu bude hostem zpěvačka Ewa Farna.

"Naše štěstí byli všichni ti Jakešové a Štěpánové, kteří byli buď hloupí, nebo aspoň krátkozrací," vysvětluje Václav Bartuška, co podle něj výrazně usnadnilo rozklad komunistického režimu v tehdejším Československu. Avšak i mezi těmito politiky bylo několik inteligentních a schopných lidí. Jak mohl inteligentní člověk na konci 80. let vůbec věřit, že je komunistický politický systém funkční?

"Ti lidé nevěřili v socialismus. Myslím si, že dokonce ani špičky StB nevěřili v socialismus, ale sloužily režimu, který je velmi dobře zaopatřoval, a oni dělali všechno co mohli, aby vydržel déle," přibližuje nepsanou dohodu mezi elitou Státní bezpečnosti a komunistickým režimem někdejší studentský vůdce.

A co si Václav Bartuška myslí o tom, že někteří milovníci konspiračních teorií stále hledají na pozadí listopadových událostí organizovanou a připravenou akci, která měla jen v lidech vzbudit iluzi skutečné revoluce?

"Sám jsem tehdy měl pocit, že muselo jít o sehranou věc, protože pád šesti režimů východní Evropy během několika měsíců mi přišel těžko vysvětlitelný jinak," přiznává, ale dodává, že už několik let po rozpadu Sovětského svazu dospěl k názoru, že sametová revoluce byla skutečnou revolucí.

"Byl to zánik režimu, který už vůbec neměl sílu stát na nohou. Byl to bankrot ekonomicky, morálně, lidsky - režim prostě už neměl co nabídnout. Už nedokázal nabídnout ani pořádnou kariéru, ani plnou ledničku, ani zajímavé zprávy v novinách - nic.

Václav Bartuška se s posluchači Dopoledního Radiožurnálu podělil také o své osobní zážitky z jednání s vrcholnými komunistickými představiteli i vedením sovětské posádky v Československu.

Jak je možné, že se podařilo bez problémů zabránit zásahu sovětských vojsk proti demonstrantům? Co stálo za úspěchem mladých a nezkušených studentů, kteří se najednou ocitli u jednacího stolu s představiteli režimu? A co všechno vyplynulo z vyšetřování parlamentní komise o tehdejších událostech? Také tyto otázky položila Lucie Výborná Václavu Bartuškovi. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Bartuškou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.