Karel Weinlich

14. listopad 2009

Jméno rozhlasového režiséra Karla Weinlicha si většina posluchačů spojuje především s rozhlasovými pohádkami a hrami pro mládež. Listopad roku 1989 mu však přiřknul ještě jinou roli. V revolučních dnech se stal mluvčím Občanského fóra tehdejšího Československého rozhlasu a členem koordinačního centra OF. Na to, jak prožíval převratné dny před dvaceti lety, přišel zavzpomínat do vysílání nedělního víkendového Radiožurnálu. V pondělí 16. listopadu bude hostem herečka Vlasta Chramostová.

"Zcela náhodně jsem se ocitl ve víru událostí 17. listopadu, protože jsem šel očekávat svoji tehdejší ženu, která se vracela ze zájezdu z Holandska do Laterny Magiky. Šel jsem jí naproti, mezitím už však byla Národní třída plná demonstrantů a policistů. A tam před mými zraky jeden příslušník mlátil studentku, která držela svíčku," popisuje Karel Weinlich události, jichž se stal přímým svědkem.

Když pak druhý den svolalo tehdejší vedení Československého rozhlasu schůzi zaměstnanců, kde se snažilo vyvrátit zprávy o zásahu proti demonstrantům, dosvědčil Karel Weinlich, co předchozího dne viděl.

"Tak jsem se dostal do podvědomí rozhlasového národa jako 'revolucionář', přestože jsem všude zdůrazňoval, že jsem nebyl nikdy žádný hrdina," dodává k tomu legenda rozhlasové režie.

23. listopadu 1989 v Československém rozhlase vzniklo Občanské fórum a Karel Weinlich se stal jeho mluvčím. Hodně lidí se spontánně přidávalo, bylo však i dost takových, kteří raději opatrně vyčkávali, jak vývoj událostí dopadne.

Karel Weinlich byl také mezi těmi, kdo vyjednávali s vedením KSČ o odvolání generálního ředitele Československého rozhlasu. Jak tyto bouřlivé dny prožíval nebo na které kolegy z té doby vzpomíná? Také na to se Václav Žmolík ptal režiséra Karla Weinlicha. Jeho odpovědi si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Weinlichem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: mmk
Spustit audio