Josef Koutecký

19. listopad 2009

Host čtvrtečního dopoledního vysílání Radiožurnálu obdržel Medaili Za zásluhy o stát, Cenu Josefa Hlávky nebo Čestnou medaili Akademie věd ČR. Tato a další ocenění získal za založení a rozvoj československé dětské onkologie Josef Koutecký. V pátek 20. listopadu bude hostem herec Kryštof Hádek.

Celý život zastává aktivní způsob života. "V půl šesté vstávám, ve čtvrt na sedm odcházím z domova do motolské nemocnice na kliniku, kde se účastním celé řady aktivit od hlášení seminářů a vizit po výuku mediků," popisuje režim běžného dne Josef Koutecký. "Myslím, že mám mladým doktorům a medikům stále, co říct," domnívá se.

Večery věnuje kultuře. "S mojí ženou chodíme velmi často na kulturní akce, někdy i třikrát čtyřikrát týdně," zdůrazňuje důležitost kultury ve svém životě Josef Koutecký. "Umění je aktivním nábojem. Dobré umění, které mě vezme, vyvolává energii a emoce," vysvětluje s tím, že může jít o emoce pozitivní i velmi rozporuplné.

Josef Koutecký zavzpomínal i na porevoluční léta. V roce 1990 se totiž stal děkanem 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. "Věci se musely měnit, což dalo práci. Fakulta se navíc musela snažit, aby nezapadla mezi ostatními fakultami. Bylo třeba podniknout celou řadu personálních změn," připouští. Kritériem však nebyla politická příslušnost, protože lidí, kteří byli ve straně, bylo tolik, že by se bez nich fakulta neobešla.

Nakonec se prý transformace fakulty povedla. "Fakulta se rozběhla a začala udávat i rozměry, které jsou velice důležité," myslí si Josef Koutecký. Za důležité považuje nejen naučení medicíny, ale i vnímání života jako celku. "Pacient má nemocné tělo i duši, proto je třeba s ním mluvit, dotknout se ho nebo ho pohladit," zdůrazňuje. Dotyk je podle Josefa Kouteckého v medicíně často důležitější než ozáření nebo operace.

Jako dětský onkolog měl možnost vidět nejvíc mrtvých dětí v zemi. "Samozřejmě nejde o nic jednoduchého," přiznává. "Když jsem začal budovat dětskou onkologii, měl jsem před sebou cíl, vzory a sílu překonávat neúspěchy, protože každá smrt je neúspěchem. Byl jsem zarputilý a nenechal se odrovnat, když i kolegové mávali rukou nad mým snažením."

Jak hodnotí Josef Koutecký českou dětskou onkologii? Proč úspěchy dětské onkologie stagnují? A jak může nastávající matka ovlivnit zdraví svého dítěte?

Záznam celého rozhovoru s Josefem Kouteckým i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio