Václav Hampl

28. listopad 2009

55 ze 70 volitelů pro něj ve volbě rektora Univerzity Karlovy zdvihlo ruku. Proč se Václav Hampl, sobotní host Václava Žmolíka, rozhodl setrvat po další čtyři roky v čele nejstarší české univerzity? "Za dobu svého prvního funkčního období jsem se snad hodně naučil. Připadá mi, že mé služby univerzitě, kterou mám rád, by mohly být ještě o něco kvalifikovanější," vysvětluje staronový rektor UK. V neděli 29. listopadu bude hostem módní návrhářka Helena Fejková.

Znovuzvolen do čela nejstarší středoevropské univerzity byl Václav Hampl v období, které je pro české vysoké školy až nebývale bouřlivé. O nežádoucí pozornost věnovanou v médiích i ve veřejných debatách právě českému vysokému školství se v uvozovkách "zasloužila" Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni.

"Když ta aféra propukla, jen jsem nevěřícně kroutil hlavou," vzpomíná na počátky celé kauzy s takzvanými rychlostudenty v Plzni Václav Hampl. "Dalším mým pocitem bylo rozhořčení a přesvědčení, že něco podobného se musí urychleně napravit."

To, že by se podobní rychlostudenti mohli nacházet i na Karlově univerzitě, je podle jejího rektora velice nepravděpodobné. "V tomto mám v naši instituci poměrně slušnou důvěru. Nicméně je třeba mít naprostou jistotu, že je u nás vše v pořádku." A ve spolupráci s ministerstvem školství podniká Univerzita Karlova v tomto smyslu i patřičné kroky - na základě údajů z matriky kontroluje vytipované studenty.

Jaké jsou průběžné výsledky této důkladné kontroly? Proč zástupci vysokých škol polemizují s Bílou knihou terciárního vzdělávání, kterou připravilo ministerstvo školství? A jaký je názor Václava Hampla na takzvané státní maturity? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Hamplem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio