Daniel Hůle

20. leden 2010

Dluhy a exekuce se pomalu stávají každodenní součástí našeho života. Čím to, že je bereme na lehkou váhu a nepovažujeme za odstrašující momenty, kterým je třeba se vyhnout? O predátorském úvěrování a zadluženosti domácností v Česku mluvil Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni. Ve čtvrtek 21. ledna bude hostem herec a moderátor Aleš Háma.

Hlavní problém vidí Daniel Hůle v legislativě, která nereguluje možnost poskytování půjček. "Nepřeberné množství jednotlivců nabízí půjčky třeba i důchodcům nebo invalidům," popisuje.

Situaci navíc komplikuje institut rozhodčí doložky. "Nevyužívají ji jen nebankovní společnosti, ale i banky. Klient by se proto vždycky měl ptát poskytovatele úvěru, zda rozhodčí doložku využívá, nebo ne," zdůrazňuje.

Rozhodčí doložka je systém, v němž nerozhoduje soud, ale nezávislý rozhodce. Pokud dojde mezi dlužníkem a věřitelem ke sporu, dostává se dlužník do nerovnocenného postavení. "Soud posuzuje, zda je jednání firmy v souladu s etickým kodexem, což rozhodce vůbec nezajímá," vysvětluje Daniel Hůle.

Společnost Člověk v tísni se na základě vysoké míry zadluženosti domácností rozhodla stanovit predátorský index. "Neklade důraz na cenu produktu, ale na podmínky v případě, že nejste schopni splácet," osvětluje Daniel Hůle specifika nového hodnocení nebankovních institucí. "Do hodnocení jsou zahrnuty firmy, které zveřejnily obchodní podmínky. U ostatních společností si není dobré půjčovat," varuje. Podrobnější vysvětlení indexu predátorského úvěrování je uveřejněno na stránkách www.rozhodnene.cz.

Ovlivňuje nás nejen reklama na úvěry a půjčky, ale především reklamní kampaně propagující spotřební zboží. "Chceme se mít stejně dobře, jako v reklamě," uznává Daniel Hůle. "Spotřeba má sice pozitivní vliv na ekonomiku, ale bezhlavé půjčování může mít negativní dopady."

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni mluvil i o konkrétních dopadech zavedení predátorského indexu, reklamách, zákoně o exekucích a opatřeních proti dluhové pasti. Nezapomněl zdůraznit ani nutnost odkládání spotřeby a tvorby finančních rezerv.

Záznam celého rozhovoru s Danielem Hůlem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po vysílání odpověděl Daniel Hůle na otázky posluchačů v on-line rozhovoru.

autor: šše
Spustit audio