Jan Zedník

"Zemětřesení je základní nástroj, jak poznávat stavbu planety Země," říká seismolog Jan Zedník, host pondělního Dopoledního Radiožurnálu, který posluchačům nabídl poněkud jiný pohled na přírodní katastrofu, než jaký běžně získáváme z médií. Moderátorka Hanka Shánělová se jej ptala také na to, proč bylo nedávné zemětřesení na Haiti tak ničivé, co víme o zemětřeseních, ke kterým došlo v dávné minulosti, nebo zda se máme do budoucna obávat zvýšení seismické aktivity Země. V úterý 2. února bude hostem reportér a novinář Stanislav Motl.

Na Haiti se podle slov Jana Zedníka sešlo dohromady několik nepříznivých okolností - epicentrum otřesů leželo jen několik kilometrů pod povrchem, a navíc velmi blízko hustě obydlených oblastí. Chudoba a celkové neurovnané poměry v této malé karibské zemi pak katastrofu dokonaly.

"Budovy v této oblasti jsou velmi špatně stavěny. Neexistuje tam dodržování předpisů, jak se mají stavět bezpečné domy. Jedna věc je, že Haiti žije v chaosu, a zadruhé taková opatření stojí velké peníze. A to si chudá země typu Haiti nemůže dovolit," upřesňuje seismolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

A pro lepší představu ničivé síly haitského zemětřesení Jan Zedník uvádí i dokreslující přirovnání: "Kdyby tam vzniklo o stupeň silnější zemětřesení, jaké vznikne zhruba jednou za rok, tak se uvolní tolik energie, kolik spotřebují Spojené státy za rok."

K podobně silnému zemětřesení už v minulosti na Haiti došlo. Je dnes možné zjistit, jak bylo silné, a jak vůbec seismologové zkoumají sílu otřesů, k nimž došlo už před staletími?

"Historická paměť lidstva je bohužel velmi krátká a v mnohých zemích se žije od voleb k volbám," vysvětluje Jan Zedník, proč seismologové ve většině případů nemají o zemětřeseních, k nimž došlo třeba i v relativně nedávné minulosti, dost informací. Musí se proto často spokojit pouze s vyhodnocením účinků, které zemětřesení mělo na povrchu Země.

Jan Zedník však ve vysílání Radiožurnálu nemluvil pouze o zemětřesení na Haiti. Zmínil například i to, jak je na tom ze seismologického hlediska oblast, kde se nachází Česká republika, co všechno jsou seismologové schopni díky zemětřesením o stavbě Země zjistit nebo které oblasti na světě jsou nejvíce ohroženy. Jeho odpovědi si můžete poslechnout ze záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem Zedníkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio