Josef Syka

18. březen 2010

Lidský mozek bývá někdy přirovnáván k super výkonnému počítači. I toto srovnání však výrazně kulhá za skutečností, jak potvrzuje host čtvrtečního dopoledního Radiožurnálu. „Abychom se přiblížili počtu aktivních nervových spojení v lidském mozku za sekundu, potřebovali bychom přibližně milion stolních počítačů,“ uvádí pro lepší představu přední český neurofyziolog Josef Syka z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Posluchačům se pokusil přiblížit, jak jedinečným orgánem lidský mozek je i jaké úkoly před sebou ještě má moderní věda při jeho zkoumání. V pátek 19. března bude hostem neuroložka Soňa Nevšímalová.

Je v silách lidského mozku, aby vůbec někdy pochopil sám sebe? Podle Josefa Syky k tomu jednou může dojít, ovšem cesta k plnému pochopení toho, jak lidský mozek doopravdy funguje, bude podle něj ještě velmi dlouhá. „Počet synapsí, tedy spojů mezi nervovými buňkami v mozku, je asi 1016,“ přibližuje přední český neurofyziolog téměř nepředstavitelný potenciál lidského mozku.

Při takto obrovské nervové kapacitě proto mnoho lidí napadá otázka, do jak velké míry vlastně člověk dokáže svůj mozek aktivně využívat. „Je velmi obtížné říct, o jaké procento se jedná. Jde zkrátka o optimální využití a je na každém z nás, aby svůj mozek dostatečně využíval. Já osobně té představě, že mozek je využit jenom na malé procento své kapacity, nevěřím,“ říká k tomu Josef Syka.

Při jedné operaci například lidský mozek aktivuje pouze jednu konkrétní vzpomínku, ale nevyužívá celý paměťový mechanismus, v němž je ukryto bezpočet dalších vzpomínek, které vytvářejí celou naši paměť.

Už ze školy víme, že v lidském mozku jsou informace uloženy v jednotlivých centrech, podle toho, jaký vjem zpracovávají. Podle Josefa Syky je přitom velice důležité, jak spolu tato centra spolupracují: „Když se vám například vybavuje zraková představa, tak je pochopitelně aktivováno především zrakové centrum, ale současně také čelní lalok, kde je uloženo centrum myšlení. Je to tedy vždycky určitá souhra korových, ale i podkorových částí mozku,“ upřesňuje Josef Syka.

Kolik váží lidský mozek? Existuje rozdíl mezi ženským a mužským mozkem? Podaří se vědcům někdy vytvořit plně funkční počítačový model mozku? Co víme o mozku Alberta Einsteina? A jaký vliv může mít na činnost lidského mozku hluk? I tyto otázky zodpověděl Josef Syka v rozhovoru, který si celý můžete poslechnout ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Josefem Sykou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio