Ivan Kytka

22. březen 2010

V Česku je na návštěvě britský následník trůnu princ Charles s chotí Camillou. Hanka Shánělová se proto spojila po lince do Velké Británie se spolupracovníkem Českého rozhlasu Ivanem Kytkou, který ji hned na začátku rozhovoru trochu zklamal. "Pro Brity jde o jednu z mnoha zahraničních návštěv, a tak o návštěvu Charlese v Česku není v Anglii tak velký zájem jako v České republice," popsal.V úterý 23. března bude hostem meteoroložka Dagmar Honsová.

Ivan Kytka zároveň trochu varoval ty, kteří se rozhodli princi Charlesovi něco darovat. "Veškeré výdaje královské rodiny jsou podrobovány zkoumání parlamentu a na Charlesových webových stránkách jsou vyjmenovány veškeré dary, které kdy obdržel," vysvětlil.

O princi Charlesovi se někdy mluví jako o smutném princi nebo o věčném čekateli. On sám je však aktivní, a to zejména v oblasti ochrany životního prostředí a architektury. "Jeho role by měla být omezená, ale někdy na veřejnost prosáknou zprávy o jeho lobbování," připustil Ivan Kytka s tím, že princ Charles se často vyjadřuje k přestavbám městských čtvrtí.

Média prince Charlese sice popisují jako věčného čekatele na britský trůn, ale oceňují jeho charitativní aktivity, které i Ivan Kytka považuje za velice prospěšné. Zároveň se domnívá, že Charles je budoucím králem. "Část britské veřejnosti by sice dala přednost princi Williamovi, ale ústava něco takového nepovoluje, a tak není důvod k přeskočení generace," nastínil Ivan Kytka.

Po letech neklidu a skandálů, které královskou rodinu pronásledovaly, se mediální obraz prince Charlese zlepšil. "Devadesátá léta byla pro královskou rodinu náročná," potvrdil Ivan Kytka. "Vztah prince Charlese s princeznou Dianou nepřispěl k oblibě rodiny ani samotného prince. S novým tisíciletím si Charles našel ženu svého srdce, usadil se a jeho soukromý život je asi takový, jak si ho celá léta představoval." Novináři prý už nejsou vůči britskému následníkovi trůnu a jeho synům tak kritičtí, jako tomu bývalo kdysi.

Ivan Kytka neváhal popsal život princů Williama a Harryho. "Oba podstoupili vojenský výcvik, čímž si u Britů vysloužili obdiv a úctu," domnívá se Ivan Kytka. Kariéra prince Williama musí zahrnovat budoucí odpovědnost vůči Anglii, především ochranu a bezpečnost království, proto si vybral práci v armádě. "Princ Harry měl při výběru povolání volnější ruku, ale i on si vybral armádu," osvětlil Ivan Kytka posluchačům.

Hanka Shánělová se Ivana Kytky ptala i na nepsaná pravidla mezi královskou rodinou a médii, recesi a její vliv na Anglii, pověstné britské džentlmenství a mezilidské vztahy. Jak vypadají anglické přístavy a pobřeží? Co se Ivanu Kytkovi líbí na Anglii? I to se dozvíte po poslechu zvukového záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Kytkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio