Petr Suchý

Do Prahy přijíždí americký prezident Barack Obama, aby se zde sešel se svým ruským protějškem Dimitrijem Medveděvem. Společně podepíší smlouvu o jaderném odzbrojení. Nejen toto setkání okomentoval v dopoledním vysílání Radiožurnálu Petr Suchý, odborník na mezinárodní vztahy a bezpečnostní politiku z Masarykovy univerzity, se kterým se moderátorka Hanka Shánělová spojila po lince do Brna.Ve čtvrtek 8. dubna bude hostem Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Petr Suchý nejprve vyjádřil zdrženlivost. Smlouvu o odzbrojení totiž nepovažuje za příliš pozoruhodnou. „Více se dozvíme po jejím podpisu,“ konstatoval s tím, že bude záležet na zpracování smlouvy a jejích detailech.

Slova sice Petr Suchý považuje za důležitá, ale zdůrazňuje různé okolnosti, během kterých jsou pronášena. „V dnešní době je slovům věnována menší pozornost, i když oba představitelé se navzájem sledují,“ domnívá se. Stejně tak je i důraz jaderných zbraní neporovnatelný s dobou studené války. Jaderné zbraně jsou stále důležitým politickým nástrojem, ale Petr Suchý si myslí, že například Spojené státy už používají jiné prostředky při vyjednávání.

Pro koho je tedy smlouva o odzbrojení důležitější? Petr Suchý se vyhnul zobecnění. „Smlouva je důležitá pro obě strany – obě mají zájem na snížení počtu jaderných zbraní,“ odpovídá na otázku Hanky Shánělové. Zatímco Spojené státy zdůrazňují symbolické hledisko a další krok k totální likvidaci jaderného arzenálu, Rusko se zbaví finanční zátěže spojené s údržbou zbraní.

Petr Suchý ohodnotil také závody ve zbrojení. „Své sehrála kombinace cílů a silný pocit ohrožení a méněcennosti, která se projevovala v sovětském Rusku,“ vysvětluje. Přitom v 70. a 80. letech měl Sovětský svaz převahu co se týče počtu jaderných zbraní. Režimu se však podařilo detaily utajit, a tak Spojené státy neměly jasnou představu, jak na tom Sovětský svaz vlastně je.

Proč je bude smlouva podepsána v Praze? Vidí Petr Suchý v místě setkání dvou významných státníků důležité poselství? Byly jaderné zbraně rozmístěny i na našem území? Znamená pro nás moderní Rusko hrozbu? Odpovědi i na tyto otázky uslyšíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Suchým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.