Dana Drábová

Dnes podepíší americký a ruský prezident smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní. U podepsání bude i Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Náš úřad zodpovídá i za plnění jaderného odzbrojení,“ vysvětluje svou účast hned na začátku rozhovoru.V pátek 9. dubna bude hostem Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR.

Americko-ruskou smlouvu považuje za důležitý signál pro menší státy, které se podílejí na odzbrojení a mohly si právem stěžovat, že Spojené státy a Rusko zůstávají stranou. Dana Drábová tak odmítla spekulace, podle nichž se dotčené státy zbaví přebytečných zbraní, které by musely zbytečně udržovat. „Jen se podívejte, o kolik funkčních zbraní se budou oba státy dál starat,“ namítá.

Komponenty jaderných zbraní prý stárnou různě a samotné zbraně závisejí na vyspělých technologiích. Dana Drábová stručně popsala dva typy zbraní. První využívá energii, která se uvolní při štěpení jader uranu a plutonia. „Dnes se bavíme o druhém typu zbraní, tedy kombinovaném, u kterých je poločas života poměrně krátký. Každá starší součástka musí být pravidelně vyměňována,“ popisuje.

Za nejničivější sílu jaderných zbraní považuje Dana Drábová jejich tlakové a tepelné účinky. „Při výbuchu dochází k velkému uvolnění energie. Pokud stojíte tak daleko, že vás nezničí teplo a tlak, pak vás záření už neohrozí,“ domnívá se.

Hanka Shánělová se Dany Drábové ptala i na mediálně populární jaderné kufříky. „Nikdo neví, jak ty současné vypadají,“ nastiňuje s tím, že jde o komunikační zařízení, které by umožnilo souhlasit s vojenskou operací odkudkoliv. „V nějaké formě mají jaderný kufřík všichni představitelé jaderných mocností,“ dodává.

Byly jaderné zbraně i v tehdejším Československu? Dana Drábová si není jistá. „Jedinou možností je otevřít tajné archivy, kde bychom mohli objevit potvrzení našich domněnek, případně najít svědky,“ odpovídá. Náznaky prý ukazují, že na území Československa byly umístěny nosiče, ale o zbraních můžeme zatím jen spekulovat.

Jak dlouho trvá likvidace jaderné hlavice? Kolik se na světě provádí testů jaderných zbraní a jakým způsobem? Víme o všech pokusech? Dana Drábová odpověděla na tyto i mnoho jiných otázek.

Záznam celého rozhovoru s Danou Drábovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio