Lumír Hanuš

10. duben 2010

V sobotu byl hostem Radiožurnálu Lumír Hanuš, který od 70. let pracoval s konopím v Československu a od roku 1990 v Izraeli. "Nemám pocit, že si hraju s ohněm," domnívá se a vzpomíná na okamžiky, kdy pěstoval konopí na dvou polích, lidé chodili okolo a divili se, proč pěstuje tak velké kopřivy. Uznává však, že dnes by se reakce lidí lišily.V neděli 11. dubna bude hostem skladatel, klavírista a producent Zdeněk Merta.

"Už v roce 1950 byly zjištěny antibakteriální účinky konopí," zdůrazňuje Lumír Hanuš. Na druhou stranu vnímá obavy společnosti a připouští, že lidé mají v mnohém pravdu. Zároveň zmínil zajímavý paradox, kdy lékaři můžou trpícím pacientům předepsat morfium, ale přírodní konopí ne. "Jsem zastáncem užívání léčebného konopí," vysvětlil. Ač se denně setkává s drogami, užil je jen jednou – a to k vědeckým účelům. "Ke spokojenosti nepotřebuji drogy," říká.

Lumír Hanuš proslul účastí na vědeckém bádání, které vyústilo v objevení látky s názvem anandamid. "Dopisoval jsem si kdysi s izraelským vědcem, který mě po pádu železné opony přizval ke spolupráci," vzpomíná na své začátky v Izraeli na Hebrejské univerzitě. Cílem výzkumu bylo objevit látku, která se váže na cannabinoidní receptory.

V mozku jsou místa, která Lumír Hanuš přirovnává k zámkům u dveří. Na každý zámek je navázána látka, kterou si tělo samo vytváří. "Látka THC se váže na speciální receptor," vysvětluje stěžejní fakt svého zkoumání. V rámci rozsáhlého projektu objevil Lumír Hanuš látku štěstí. "Ananda znamená v sanskrtu vnitřní štěstí a amid je ethanol," dodává na vysvětlenou.

Přiznává, že nečekal tak velký ohlas na experiment a jeho výsledky. "Existují dokonce speciální laboratoře, které jsou zaměřeny na anandamidy a podobné látky," popisuje.

Lumír Hanuš přes 20 let působí v Izraeli, ale cítí se Čechem a českým vědcem. "Narodil jsem se v Československu, vystudoval jsem tu a začal zkoumat," osvětluje a připomíná, že do Izraele původně odjel pouze na jeden rok.

Václav Žmolík se neváhal zeptat na recept na vnitřní štěstí, život v Izraeli i možnosti využití konopí v medicíně. Odpovědi Lumíra Hanuše se dozvíte po poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lumírem Hanušem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio