Václav Hampl

29. duben 2010

Vysoká škola na jednu stranu člověka připravuje na vysoce kvalifikovaná povolání, na druhou stranu by neměla být pouhou předehrou k budoucímu zaměstnání. Alespoň se tak domnívá profesor Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy. Také na to, jak k propojení výzkumu, vzdělání a praxe přispěje vznik nového projektu BIOCEV, se ho ve vysílání Radiožurnálu ptala Hanka Shánělová. V pátek 30. dubna bude hostem trenér Václav Sýkora.

Tři a čtvrt miliardy korun – tolik bude stát nový společný projekt Akademie věd a Univerzity Karlovy s názvem BIOCEV neboli Biotechnologické a biomedicínské centrum Vestec. „Mělo by se jednat o centrum špičkových vědeckých technologií a metod v biomedicíně a biotechnologickém výzkumu,“ nastiňuje Václav Hampl základní charakteristiku nového centra.

BIOCEV nevznikne – alespoň co se vědeckého zázemí týče – takříkajíc na „zelené louce“. „Ve snaze o vybudování nového centra jsme se spojili s několika ústavy Akademie věd, které už nyní doložitelně patří k velmi kvalitním pracovištím,“ poukazuje Václav Hampl. A co si od tohoto sdružení sil slibuje především? „Jsem si jist, že vznikne něco, co bude v rámci Evropy a světa nepřehlédnutelné.“

Václav Hampl s Hankou Shánělovou

Právě BIOCEV má přispět k současné snaze propojit vzdělání s praxí. „Chceme BIOCEV financovat z evropských strukturálních fondů a zásadní podmínkou je právě to, aby praktické využití výsledků bylo už předem doložitelné,“ vysvětluje rektor Univerzity Karlovy.

Dvě fakulty Univerzity Karlovy a šest ústavů Akademie věd – to jsou podílníci na novém vědeckém projektu BIOCEV. Co konkrétně vlastně na přibližně 24 tisících metrech čtverečních, na nichž se bude Biotechnologické a biomedicínské centrum rozkládat, bude stát? Také to zajímalo Hanku Shánělovou v záznamu celého rozhovoru.

Profesor Václav Hampl

A ve svých otázkách se neomezila pouze na projekt BIOCEV. Rektora UK se zeptala například i na to, jací úspěšní studenti vzešli z Univerzity Karlovy nebo jak si Univerzita Karlova stojí ve srovnání s jinými světovými univerzitami. A odpovědi Václava Hampla si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Hamplem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio