Gabriela Vránová

4. květen 2010

V Českém rozhlasu se podle svých slov cítí jako doma. Blízké je jí nejen herectví, ale i poezie, kterou se nechává v každodenním životě unášet. „Poezie nejsou jen recitované básničky, to je vnímání všeho kolem nás,“ říká herečka Gabriela Vránová, úterní host Hanky Shánělové.Ve středu 5. května bude hostem Lubor Šušlík, který se jako patnáctiletý skaut účastnil boje o rozhlas.

Poezii můžeme vnímat kdekoliv – u piva nebo třeba na cestě do práce. „Nejniternější poezie přichází k člověku, když je sám a vnímá okolní svět,“ myslí si Gabriela Vránová s tím, že poezie života je něco nedefinovatelného mezi nebem a zemí. Neváhala poukázat na to, že se ze života vytrácí.

Důvodem je samozřejmě rychlé životní tempo. „Zrychlujeme a tím pádem nemáme čas si všímat,“ potvrzuje. Ubíhající čas považuje za děsivou věc, ale přiznává, že ani ona nestíhá všímat si toho krásného okolo sebe. „Vadí mi to. Radši bych se víc věnovala poezii, čtení, věcem, které mám ráda, ale s přibývajícím věkem nestíhám,“ vysvětluje.

Gabriela Vránová se narodila na Slovensku a ráda se tam vrací. „Moje maminka byla ze Slovenska, potažmo z Maďarska, Chorvatska, Rakouska i Německa. Jsem po přeslici Evropanka se vším všudy,“ říká s úsměvem. Navíc zmiňuje, že vyrostla na Moravě, proto právě Moravu považuje za domov, zatímco návštěva Slovenska se pro ni stává něčím svátečním.

Gabriela Vránová

Nabízí se otázka, kterému jazyku sluší poezie nejvíc. Gabriela Vránová však váhá s odpovědí. „Slovenská a česká poezie jsou trochu rozdílné. Česká je mi nejbližší, protože jsem s ní vyrostla. A ta slovenská je milé pohlazení,“ odpovídá a vzápětí dodává, že pěkná je i poezie ruská, chorvatská nebo třeba lotyšská.

Svou lásku k poezii se Gabriela Vránová pokusila vyjádřit prostřednictvím nového DVD Království poezie, které režíroval její syn Ondřej Kepka. Jak se spolupracovalo matce se synem? Gabriela Vránová navíc zavzpomínala na rozhlasové zážitky a popsala svůj vztah k rozhlasovému studiu a zdánlivě neosobní věci, jakou je mikrofon.

Záznam celého rozhovoru s Gabrielou Vránovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio