Marcela Vorlíčková

7. květen 2010

Až 20 % světové populace trpí alergií. A protože právě jaro je považováno za rizikové období, byla hostem Radiožurnálu alergoložka Marcela Vorlíčková, která zdůraznila přínos včasné diagnostiky při předcházení alergických reakcíPo 11. hodině odpověděla Marcela Vorlíčková i na velké množství otázek v on-line rozhovoru.V sobotu 8. května bude hostem Gerge Patton Waters, vnuk legendárního generála George S. Pattona.

Jak ve vysílání Marcela Vorlíčková potvrdila, počet alergiků stále narůstá. Může za to především zhoršující se stav životního prostředí. „Byla vyslovena hypotéza, že za alergie může zvýšená hygiena, při které nedochází ke stimulaci imunitního systému,“ dodala k možným příčinám alergií. Mezi nejčastější alergie patří pilové, na pil břízy, pelyňku nebo žita. Mnoho lidí však trpí i celoročními alergiemi na roztoče, plísně i na některé potraviny, případně domácí zvířata.

Prevence je podle Marcely Vorlíčkové složitá. Stěžejní je především včasná diagnostika a omezení styku s alergenem. „Sklon k alergii si každý z nás nese v genetické výbavě,“ vysvětlila. Jedinou možnou léčbou je specifická imunoterapie, což je na míru připravená vakcína nebo kapky. Různými způsoby jsou tak dodávány do těla malé dávky alergenu. „Tím dojde ke změně chování imunitního systému a člověk si dokáže s alergenem poradit,“ popsala způsob léčby Marcela Vorlíčková.

Alergoložka Marcela Vorlíčková

Dobře zaléčená alergie by neměla nikoho ohrozit. „Důležité je dodržovat doporučenou léčbu, docházet na pravidelné kontroly k alergologovi a nekouřit,“ nastínila s tím, že preventivní prohlídky nemají cenu. „Pacient by měl přijít v době, kdy zaznamená nějaké problémy, například sekreci z nosu, pálení očí, zažívací potíže,“ domnívá se Marcela Vorlíčková. Už před návštěvou alergologie by se měl pacient zamyslet nad tím, kdy alergické reakce zaznamenal, u potravinových alergií pomůže potravinový deník.

Hanka Shánělová se Marcely Vorlíčkové zeptala i na to, jak vypadá první návštěva u alergologa, čím se vyznačuje kombinovaná alergie nebo třeba na prevenci v těhotenství.

Záznam celého rozhovoru s Marcelou Vorlíčkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po vysílání Hosta Radiožurnálu odpověděla Marcela Vorlíčková na otázky posluchačů v on-line rozhovoru. Kvůli časovému zaneprázdnění nestačila odpovědět na všechny otázky, ale věnovala se těm nejdůležitějším týkajících se například celiakie, ale i dalších potravinových nebo pilových alergenů.

Hostem Radiožurnálu je Marcela Vorlíčková - alergoložka
čas on-line rozhovoru: 6. 5. 2010 od 11 do 11.30 h otázka:
Dobrý den,
nikdy jsem jako dítě netrpěla žádnou alergií až cca 5 let zpátky se u mě začaly projevovat příznaky alergie na jarní pily (svědění očí, rýma). Budu touto alergií už trpět napořád, nebo se to dá nějak odbourat. Děkuji za odpověď Martina.

(Martina M. - 7. 5. 2010 8:52 hod.)
odpověď:
Dobrý den, opravdu je velká pravděpodobnost, že alergické projevy by mohly být trvalé. Event. by byla vhodná alergenová terapie, která je možností k vyléčení alergie.
otázka:
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je alergie na lepek vrozená, nebo se dá získat během života? Nikdy jsem na něj alergická nebyla, ale v jeden test u alergoložky ukázal intoleranci, a tak si nejsem jistá. Žádné problémy při jídle potravin s lepkem nepociťuji.
Děkuji

(Ivana - 7. 5. 2010 9:06 hod.)
odpověď:
Pokud trpíte celiakií, opravdu pokdlad této nemoci je oparvdu genetický. Nejedná se o alergii, je to porucha v imunitiním systému v toleranci lepku.
otázka:
Dobrý den. Máme 11-ti měsíčního chlapce, kterého částečně kojím (teď již jen večer před spaním a 1-2x během noci). Od 6. měsíce (kdy jsme začali s příkrmy) trpí vyrážkami, které nám teď diagnostikovali jako atopický ekzém s tím, že máme přejít na HA mléko a kojení zcela ukončit. Doteď nám jen dětská lékařka doporučila vynechání lepku, což ale ani po cca měsíci nepomohlo k úlevě. Je opravdu nutné přestat kojit, když během plného kojení žádné problémy nebyli? Uvedla jsem, že mám sennou rýmu, kterou ale neléčím. Nikdy má SR nebyla obtěžující natolik, abych to řešila. Potom bych se chtěla zeptat, zda existuje nějaká možnost skutečné léčby, kromě postupného testování reakce na alergeny a jejich následná eliminace ve stravě. Např. homeopatika? Děkuji za odpověď.
(Kateřina - 7. 5. 2010 9:24 hod.)
odpověď:
Určitě bych zvážila přestat kojení, protektivní účinek kojení je do 6 měsíce dítěty, často až v 50% má na projevech atopické dermatitidy podíl dá se říci alergie na bílkovinu kravského mléka, která prostrupuje i do mléka mateřského. Takže přestup na hypoalergenní mléky, event. vysoce štěpená mléka byl chlapci mohlo zmírnit projevy ekzému. I dyž na ekzém má vliv i mnoho dalších faktorů - stres, infekce...
otázka:
Dobrý den, jak dlouho si myslíte, že by měl alergik docházet na vakcinaci, aby své obtíže zmírnil eventuálně vyléčil, já jsem docházela pravidelně pět let a letošní jaro je snad mé nejhorší z pohledu alergika, kromě alergické rýmy se mi přidal i kašel, už třetí týden má tyto obtíže a léky na alergii mi zabírají jen pár hodin, léčbu vakcinací jsem musela v září 2009 ukončit z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí.
(Jana Jahodová - 7. 5. 2010 9:24 hod.)
odpověď:
Alergenová imunoterapie by měla trvat 3-5 let dle typu alergenu, závisí jaké složení vaše vakcína, zda-li tam byly obsaženy i alergeny jarních stromů. Dle některých doporučení se může docházet na vakcínu i delší dobu.
otázka:
Dobrý den paní doktorko. Můj 3letý syn má čerstvě z krve potvrzenou alergii, jsme již objednaní na první kontrolu na alergologii. Můj dotaz je obecny - může alergikovi ublížit pobyt v tzv. zatuchlém prostředí (konkrétně chata, která celý rok není větraná a je obývaná pouze 2 měsíce v létě). Čeká nás v létě týdenní pobyt na takového chatě a mám obavy, abych synovi neublížila
Děkuji za odpověd
Kateřina

(Kateřina - 7. 5. 2010 10:20 hod.)
odpověď:
Dobrý den, samozřejmě vystavovat alergika zvýšené dávce alergenů / tzn. zvýšená prašnost, vlhké prostředí/ může vést k zhoršení obtíže, event. i při opakované expozici k rozšíření alergie i na alergeny růztočů, plísní nejvíce přítomných v daném prostředí.
otázka:
Můj manžel má alergickou rýmu - alergii na prach a roztoče. Lékařka manželovi řekla, že s touto rýmou se nedá nic dělat. Je to pravda?
(Věra z liberce - 7. 5. 2010 10:21 hod.)
odpověď:
Určitě při alergii na roztoče , které jsou vlastně v 90% zastoupeny v běžném bytovém prachu, je léčba podobná jako při pylové alergii, to znamená antihistaminika, lokální léčba do nosu, alergenová imunoterapie, pouze léky by se měly užívat celoročně. Důležité je doma zavést protizoztočová opatření - specielní povlaky, nízká vlhkost prostředí, větrat, ne koberce, čalouněný nábytek ...
otázka:
Dobry den,bude mne 54 let a tretim rokem mam alergii na stromy pred domem,pali mne oci,samovolne mne tece z nosu a neustale kycham,doktor mne napsal flonidal a vubec mne nepomaha,co mam delat?Je velmi obtezujici nestale posmrkovani.
(Linda - 7. 5. 2010 10:21 hod.)
odpověď:
Flonidan by měl alespoň částečně pomoci, lez zvýšit dávkobvání i na 2x denně, určitě byste měla přidat sprej do nosu, volně prodejné antihistmainika /v lékárně vám doporučí/, nebo byste měla vyměnit antihistmainikum /Xyzal, Zyrtec.../.
otázka:
Dobrý den paní doktorko, říkáte, že je třeba alergii léčit. Já jsem absolvovala
léčbu Alutardem, ale jediný výsledek byl, že jsem po něm měla další alergickou reakci
v podobě kopřivky, svrbění jazyku a pod. Reakce byla až vždy za týden po aplikaci.
Jak se tedy mám léčit? Moje alergoložka si evidentně neví rady. Jaké by bylo Vaše
řešení? Antihistaminika užívám, ale nemají velkou účinnost.
Děkuji za odpovědˇ Štrosová

(Jana Štrosová, - 7. 5. 2010 10:24 hod.)
odpověď:
Eventuelně by se dala zkustit léčba sublinguální vakcínou, třeba byste ji tolerovala lépe.
otázka:
Je možné doufat v to, že se astma zcela vyléčí?
(Jitka Kottová - 7. 5. 2010 10:26 hod.)
odpověď:
Astma je chronické onemocnění, kterým budete trpět celý život, ale u některých pacientů se může dostat do dlouhodobé remise , kdy pacient je zcela bez příznaků i bez léčby. Pokud budete dodržovat doporučenou preventivní terapii, tak by Vás nemělo v životě nějak omezovat.
otázka:
Byla jsem docela silný alergik. Příchod jara byl pro mě stresující. Pak mi poradila jedna paní doktorka, shodou okolností se zabývala homeopatií, abych přestala pít mléko (které jsem stejně moc nepila, pouze ráno kakao). Alergie úplně zmizela. Normálně jím jogurty. Jsem úplně bez problémů. Přitom můj alergolog se tomu vysmál. Udělal mi dělal testy a zjistil, že nejsem alergická na mléko.
(Jana - 7. 5. 2010 10:27 hod.)
odpověď:
Opravdu alergie na bílkovinu kravského mléka si myslím, že neměla souvislost s Vašimi sezonními obtížemi. Zkušennost s homeopatií nemá, ale je pravdu, že některým pacientům opravdu pomůže.
otázka:
Dobrý den, paní doktorko. Prosím Vás, lze astma léčit i bez kortikosteroidů? Dnes se obecně (mimo alergologie) mluví o tom, jak je podávání kortikosteroidů zatěžujicí pro organizmus. Zvlášť mám obavu pro období těhotenství a kojení. Děkuji předem za vaši odpověď.

(Kateřina Regendová - 7. 5. 2010 10:29 hod.)
odpověď:
V současné době je léčba inhlalčními kortiskosteroidy opravdu nejúčinější v léčbě astmatu. Při inhalaci léků vdechujete minimální dávky, proto riziko nežádoucích účinků při dodržovaném postupu je opravdu malé,. Vždy je nutné po inhalaci vyplachovat ústa, léky nezapíjet. I v těhotesntví je doporučována léčba inhlalčními léky, aby astma bylo dostatečně kompenzované..
otázka:
Dobrý den, paní doktorko, můj syn je alergik a bere singular, xyzal a symbicort každý den už 1,5 roku. Mohly by mít tyto léky vliv na růst? Je mu 14 let a už rok a půl měří 155 cm a také váží stejně, zatím se to nezměnilo. Děkuji moc.
(Lucie - 7. 5. 2010 10:29 hod.)
odpověď:
Nevím jaké konnkrétní dávky užívá, určitě by se měla sledovat růstová křivka, ale léčba inhlalčními kortikosteroidy, které by jako jediné z Vámi uvedených léků mohly podílet na zpomalení růstu, je velice účinná a i bezpečnost je vysoká.
otázka:
Dobrý den z Ostravy, mám dlouhodobé problémy s alergii - hlavně roztoči a prach. Absolvoval jsem 5letou vakcinaci a poté se mi přidaly i zkřížené alergie-peckoviny, jádroviny, je mi 46 let. Dá se s tím ještě něco dělat? Děkuji
(Igor Gerda - 7. 5. 2010 10:29 hod.)
odpověď:
Vaše zkřížená alergie na peckoviny, zřjmě bude souviset s alegií na pyly, často u pacientů alergických na břízu. Zřejmě jste dostával vakcínu roztočovou, která neobsahoval pylové alergeny, což by se také nemělo dohromody podávat. Projevy potravinové alergie se vakcínami bohužel zatím vyléčit příliš nedají.
otázka:
Mám 20 let atopický ekzém. Je v současné době nějaká metoda jak se tohoto nepříjemného ekzému zbavit? Navštěvuji kožního, ale není to pořád dobré. Beru kortikoidy, stav se zrychle zlepší, ale za pár dní je to zase jeětě o něco horší. Prosím poraďte jestli neexistuje v současné době nějaká lepší metoda na zlepšení tohoto onemocnění. Děkuji
(Marek z Karviné - 7. 5. 2010 10:31 hod.)
odpověď:
Příčina vzniku ekzému je mnohostranná podílí se stre, infekce, někdy i potaraviny.
Určitě byste měla z diety vynechat dráždivé potraviny /čokoládu, ořechy, plísňové sýry, citrusy, rajčata.../, dostatečně pokožku promazávat. Pacient mívají dobré zkušenosti s fototerpií.
otázka:
Dnešní on-line rozhovor bohužel končí.
(Administrátor - 7. 5. 2010 11:32 hod.)
odpověď:
Děkujeme za velké množství dotazů a omlouváme se těm, na které se z časových důvodů nedostalo.

autor: šše
Spustit audio