Jan Svěrák

10. květen 2010

„Co zvládnu já, to děti vydrží určitě.“ I tak odpovídá Jan Svěrák na otázku, jak moc musí režisér zohledňovat případné psychické dopady svého snímku na dětského diváka. Nejen tuto otázku mu položila Hanka Shánělová, kterou v pondělním rozhovoru zajímal především film Kuky se vrací – snímek, v němž hlavní roli přebírají postavy ze světa dětské fantazie. V úterý 10. května bude hostem herec Jan Kašpar.

Dobrodružná podívaná pro celou rodinu, v níž se plyšový medvídek Kuky pokouší najít cestu domů a vrátit se svému majiteli. To divákům slibuje snímek Kuky se vrací, který stejně jako například oscarový Kolja, úspěšný Tmavomodrý svět nebo komornější Vratné lahve pochází z dílny režiséra Jana Svěráka.

Kuky, kapitán von Herrgott, zlořád Anuška, dva pytlíci ze skládky a Dubánek. To jsou hlavní – loutkové - postavy filmu Kuky se vrací. Jedním z loutkářů, kteří se na filmu podíleli, je naspříklad i Petr Forman. Co všechno jsou vlastně loutkáři ochotni udělat pro to, aby jejich loutky působily živým dojmem a dokázaly plnit přání režiséra?

Logo

Kupodivu jsou jejich hranice v tomto případě posunuty docela daleko. „Chudáci se třeba zakopávali do země. Leželi například v jehličí, loutky na rukou a nesměli se pohnout, jinak by vše, co na nich bylo naaranžované, shodili,“ naznačuje Jan Svěrák, že vodit loutky ve filmu není úplně jednoduché zaměstnání, a dodává, že celému loutkářskému týmu výrazně usnadnily práci i armádní obleky.

V této souvislosti se ještě palčivěji nabízí otázka – neohrozí Kukyho konkurence technologicky vyspělejších 3D snímků, například Toy Story 3, která právě přichází do kin? Jan Svěrák se nebojí. A vysvětlení pro jeho sebejistotu je jednoduché: „Kuky je hrdina, on to všechno ustojí.“

Logo

O tom, jak souboj mezi miliónovou produkcí na straně jedné a dobrým nápadem a režisérským umem na straně druhé nakonec dopadne, rozhodnou až diváci v kinech. Záznam celého rozhovoru s Janem Svěrákem si však můžete poslechnout už teď, a to v audioarchívu Českého rozhlasu 1 – Radiožurnál.

Záznam celého rozhovoru s Janem Svěrákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.