Pavla Jazairiová

13. květen 2010

Většina z nich v sobě má africkou krev, jejich předky totiž byli především otroci. I takoví jsou dnešní Brazilci. Jejich největší problém? Chybějící identita, odpovídá novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová. „Mají sice společnou zemi, která je obrovská a krásná, ale společná identita obyvatel této země prakticky neexistuje.“ V pátek 14. května budou hosty Nori Harel a Hugo Marom, čeští piloti bojující v roce 1948 za svobodný Izrael.

Nedohledná, nesmírně rozmanitá, plná delfínů, připomínající jezero i moře. Taková je Amazonka, největší řeka na světě, protékající jihoamerickou Brazílií. Pavla Jazairiová ji na vlastní oči poznala při své cestě po Brazílii a přiznává, že ji tato neustále se proměňující řeka okouzlila.

Nejde však o jediný nezapomenutelný zážitek, který si novinářka a spisovatelka z cesty po Brazílii přivezla. Své dojmy a poznatky o nejlidnatějším státu Jižní Ameriky sepsala v knize s neobvyklým názvem – „8 511 970 kilometrů čtverečních Brazílie“. Knihu vydalo nakladatelství Radioservis.

Přitom dnes sama Pavla Jazairiová přiznává, že ze svého prvního setkání s Brazílií byla přinejmenším rozpačitá. „Dokonce až rozzlobená,“ dodává v rozhovoru s Hankou Shánělovou. „Zkrátka to neodpovídalo mým představám.“

„Především je totiž Brazílie prakticky prázdná. Najdete v ní obrovská města plná mrakodrapů a potom jedete autobusem pustinou hodiny a hodiny a hodiny – a nikde nic není.“ Nekonečné plantáže cukrové třtiny nebo kraj plný trnitých porostů, nepředstavitelné horko – to všechno je Brazílie. „A já si přitom myslela, že jedu do tropického ráje, kde budu poslouchat sambu,“ přiznává Pavla Jazairiová, jak se před svou cestou do Brazílie mýlila.

Hanka Shánělová

Proč je podle ní obtížné o Brazílii mluvit? Z jakého důvodu vlastně přirovnává Brazílii k „novému světu“? A kdo jsou vlastně dnešní obyvatelé Brazílie? Také na tyto a další otázky odpovídala Pavla Jazairiová v rozhovoru s Hankou Shánělovou. A pokud jste jej nestihli mezi 10. a 11. hodinou na vlnách Radiožurnálu, máte možnost si jej poslechnout i nyní – v audioarchívu Českého rozhlasu 1.

Záznam celého rozhovoru s Pavlou Jazairiovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio