Helena Máslová

17. květen 2010

Když se v 50. letech přenesl porod z domovů do porodnic, přiblížil se spíše nemocniční péči. „Některé praktiky vycházejí z potřeb nemocnice a ne rodičky,“ domnívá se Helena Máslová, pondělní host Hanky Shánělové. V dopoledním vysílání navíc mimo jiné vysvětlila, proč si mnohé ženy nepamatují porodní bolesti. Po vysílání Hosta Radiožurnálu Helena Máslová odpověděla na otázky v on-line rozhovoru.V úterý 18. května bude hostem Marek Hlavica, ředitel Mezinárodního festivalu reklamy a marketingu PIAF.

„Jde o obranný mechanismus,“ popsala poporodní zapomnětlivost s tím, že vědomí ženy se během porodu zastře a radost z miminka v ní vyvolá euforii, díky které obvykle zapomene na veškeré potíže. Některé ženy přesto na bolest nezapomenou a mohou si z porodnice odnést traumatické zážitky. „Zejména v takovém případě, kdy žena během porodu přemýšlí o nemocničním prostředí, přístrojích, pokynech lékařů,“ vysvětluje Helena Máslová. I proto vznikl Světový týden respektu k porodu, který si klade za cíl zdůraznit, že porod není nemoc, a proto by se k němu nemělo přistupovat čistě „nemocničním“ způsobem.


Helena Máslová ve vysílání nabádala nastávající maminky, aby se nenechaly zastrašit dramatickými příběhy, které si můžou přečíst na internetu. „Informovanost je dvojsečná zbraň,“ myslí si. „Na jednu stranu nám usnadňuje rozhodování, ale na druhou stranu můžou různé internetové diskuze těhotnou ženu vystrašit a narušit tak bezproblémový porod,“ vysvětluje.

Helena Máslová


Další problém vidí Helena Máslová v tom, že dnes se bojíme bolesti, neustále ji utišujeme léky, proto se ženy často obávají porodu jako velice bolestivého zážitku. „Naštěstí je tu retrográdní amnézie,“ vrací se Helena Máslová k obrannému mechanismu, který umožní zapomenout na nepříjemné okamžiky porodu.


Zajímá vás, co je bonding nebo ve které zemi v Evropě se ženám dostává nejlepší péče? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru Heleny Máslové s Hankou Shánělovou.

Záznam celého rozhovoru s Helenou Máslovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpověděla Helena Máslová na otázky v on-line rozhovoru. Velké množství dotazů ji sice potěšilo, ale podle charakteru otázek usoudila, že stále panuje neinformovanost. Na mnoho z uvedených dotazů by ženám dokázal odpovědět jejich gynekolog, případně porodník.

čas on-line rozhovoru: 17. 5. 2010 od 11 do 12 h
otázka:
Dobrý den, co si myslíte o porodech císařským řezem na přání rodičky?
Děkuji

(Iva - 17. 5. 2010 10:22 hod.)

odpověď:
Obecně je císařský řez rizikovější než fyziologický porod. Nejenže vzniká nevratný chirurgický řez na děloze, ale i dítě má vyšší riziko akutní dechové tísně. V indikovaných případech je plánovaný řez nejlepším řešením. Do těchto indikací spadají nejenom anatomické překážky, ale i nepřekonatelný panický strach z porodu.

otázka:
dobrý den, po poslední zkušenosti s porodem v nemocnici, chceme druhý porod absolvovat doma, máme domluvenu asistenci porodní duly. Jaká jsou skutečná rizika porodu doma, máme se něčeho obávat, je vždy dost času na přesun do nemocnice?
děkuji

(dany - 17. 5. 2010 10:24 hod.)

odpověď:
Doporučovala bych nejenom přítomnost duly, ale i porodní asistentky, která má přece jen více zkušeností s komplikacemi během porodu a dokáže lépe odhadnout komplikace. Včasný transport záleží na vzdálenosti bydliště od porodnice.

otázka:
Dobrý den, paní doktorko,
jak mám svou gynekoložku donutit aby se mnou komunikovala jako se sobe rovným partnerem?
Děkuji
Simona Málková

(simona málková - 17. 5. 2010 10:25 hod.)

odpověď:
Pokud tak nečiní automaticky, doporučuji změnit gynekoložku.

otázka:
Dobrý den,
jakou pražskou porodnici byste doporučila? Sousedka byla ve třech různých a nikde to nebylo bez problémů.
Děkuji

(Milada - 17. 5. 2010 10:27 hod.)

odpověď:
Existuje průvodce českými porodnicemi, kde jsou popsány používané postupy a vybavenost. Může to pomoci s výběrem.

otázka:
Dobrý den, prosím, paní doktorko, můžete v rámci české republiky upozornit na nějaké výjimečné porodní zařízení, kde jsou dobré zkušenosti s přirozenými porody, jejich podporou a přívětivým přístupem k rodičce. Je moc milé slyšet vás mluvit o porodech takovým způsobem, jakým to vnímáte jako akademická doktorka, takových tu potřebujeme více. :)
(jolana - 17. 5. 2010 10:31 hod.)

odpověď:
V současné době bohužel neexistuje porodnice, která by se výrazně odlišovala od ostatních. Dříve takovou porodnicí bylo Vrchlabí, kam se sjížděli rodičky z celé republiky, ale po personálních změnách toto již neplatí.

otázka:
Dobrý den, moje děti se narodily v roce 1971 a 1973 ve Vinohradské nemocnici. S oběma jsem chodila na těhotenské cvičení a kurzy, takže jsem věděla úplně přesně , co mě čeká a jak bude porod probíhat. Tak zase až taková doba temna to nebyla :)!
S pozdravem! V.Tomášová

(Věra Tomášová - 17. 5. 2010 10:31 hod.)

odpověď:
Je skvělé, že jste byla informována, což bylo v této době spíše výjimečné, nicméně rutině prováděné postupy, jako kurtování dolních končetin, restrikce tekutin, separace dítěte od matky, atd., nebyly v souladu s optimální péčí dle WHO.

otázka:
Dobrý den,

kde můžu najít porodní asistentku, která by respektovala moje potřeby? A jak ji poznám?
Petra

(Petra Plouchová - 17. 5. 2010 10:32 hod.)

odpověď:
Existují dvě asociace - UNIPA a Česká konfederace porodních asistentek - které vám mohou vybrat porodní asistentku dle vašich specifických požadavků.

otázka:
Dobrý den, za měsíc přivedu na svět své první děťátko a mám 2 dotazy. 1) na doporučení své kamarádky bych chtěla začít používat k přípravě na porod homeopatikum Arnica Montana - jaký je váš názor, případně zkušenost a 2) jaký je Váš názor na masáž hráze. Děkuji a přeji hezký den.
(K. Šoltysová - 17. 5. 2010 10:35 hod.)

odpověď:
Arnica je homeopatikum urychlující hojení případného porodního poranění či epiziotomie. Dle mých zkušeností stačí ho užít v den porodu a po porodu. Masáž hráze je skvělá věc, bohužel málo využívaná a vyučovaná. Jde o manuální dilataci poševního vchodu v 9. měsíci těhotenství. Pomáhá zejména u primipar k lepšímu rozvolnění porodních cest a snižuje riziko porodního poranění.

otázka:
Dobry den,jak je to s podáním léků a jinými lékařskými zásahy při porodu doma, pokud se objeví potíže? Rodila jsem poprvé před měsícem a bolest mě překvapila, díky lékům (?) jsem mezi kontrakcemi upadala do hlubokého spánku. Nešlo mi tlačit, pomohla asistence sester tlačením na břicho. Jsem pro porody doma, ale první bych neriskla. Personál v Turnově byl skvělý, psychická podpora manžela mi moc pomohla.
Doporučuji však obecně zlepšit informovanost po porodu ohledně péče o miminko (zejména jak kojit). Děkuji

(Jana K. - 17. 5. 2010 10:41 hod.)

odpověď:
K porodům doma se odhodlávají ženy, které chtějí porodit přirozeně, tedy bez medikace. Častěji se jedná o ženy, které již rodily. Váš nemocniční porod probíhal pravděpodobně za pomoci plegomatické směsy, která nepatří do fyziologického porodu a tlačení na břicho - šlo pravděpodobně o Kristelovu expresi, která je zakázaná, protože zvyšuje riziko porodního poranění. Pro přesnější zhodnocení bych musela mít více údajů.

otázka:
Dobrý den, snažila jsem se, abych měla přirozený porod;, mimo jiné jsem nechtěla žádnou podpůrnou injekci na vyloučení placenty - po přiložení miminka k prsu to opravdu netrvalo dlouho a placenta se sama uvolnila, zároveň jsem ale začala hodně krvácet (dostala jsem dokonce nějaké infuze - nevím, jak moc to bylo vážné a nestandardní) a bylo mi řečeno, že je to proto, že jsem nechtěla tu injekci, že by to prý jinak bylo v pohodě. Je to možné?
Děkuji za odpověď

(Gábina, Brno - 17. 5. 2010 10:42 hod.)

odpověď:
Bez dokumentace není možné tento stav zhodnotit.

otázka:
Jak je to s riziky u porodu po transplantaci jater?
(Vontroba - 17. 5. 2010 10:46 hod.)

odpověď:
Větší riziko je těhotenství. Porod samotný a poporodní období není takovou zátěží pro hepatální činnost.

otázka:
Dobrý den,
co si myslíte o porodu doma? Je to bezpečné?
Děkuji za odpověď

(Lenka M. - 17. 5. 2010 10:48 hod.)

odpověď:
Porody doma vnímám jako nouzové náhradní řešení pro ženy, které nemohou docílit přirozeného porodu v porodnici. Ideální by bylo skloubení alternativní porodnice a všech vymožeností neonatologické péče, což je samozřejmě iluzorní. Líbí se mi variabilita nabízené porodní péče, tak jak je tomu v Holandsku nebo Švédsku, kde je možné zvolit si formu porodu dle vlastních nároků. Někomu vyhovuje více důvěra v přístroje a vysoká vybavenost. Jiná žena dá přednost bezzásahovému průběhu porodu v ústraní.

otázka:
Dobrý den, ráda bych znala váš názor na vyvolávání porodu po 40. týdnu těhotenství. Z mého okolí znám jen jeden případ, kdy se porod podařil. Jinak nastaly větší či menší komplikace a skončilo ti většinou císařským řezem. Já samotná, bohužel, měla dost špatnou zkušenost - předčasné odloučení placenty, velká ztráta krve, ohrožení na životě a akutní císařský řez. Jsem šťastná, že moji dceru zachránili. Ale říkám si, jestli by se to stalo, kdyby k vyvolávání porodu nepřistoupili a kdyby počkali ještě dva tři dny... Děkuji za odpověď.
(Jana Miléřová - 17. 5. 2010 10:50 hod.)

odpověď:
Většina porodníků se shodne, že délka těhotenství není striktně 40 týdnů, ale může být variabilní. Přesný odhad datumu porodu je spíše nemožný. Riziko komplikací stoupá po 40. týdnu, proto je postup lege artis těhotenství ukončovat 40 + 2 týdny. Může jít o správnou indikaci, tak jak tomu bylo u vás, ale také může jít o předčasné ukončení těhotenství dítěte, které by se jinak spontánně narodilo za několik dní. To není schopen nikdo odhadnout.

otázka:
Dobrý den, to je asi poprvé, co slyším mluvit takhle rozumně doktorku... To co říká, si myslím, že každá rozumná nastávající maminka ví, protože si to zodpovědně vyhledá, ať už v knížkách nebo na internetu... Řekla bych, že realita je ale jiná a ostatní porodníci, hlavně pánové, se tímto neřídí a spíše se snaží do porodu zasahovat a vlastně nastávající mamince řídí porod, místo toho, aby si ho maminka řídila sama. Jakou máte vy zkušenost? Nemělo by to být trestné, většinou už bývá pozdě po zkaženém porodu a trama matky.
(Martina - 17. 5. 2010 10:50 hod.)

odpověď:
Naprostá většina porodníků jde ráno do práce s těmi nejlepšími úmysly pomoci všem ženám, se kterými se dostanou do styku. Co je na škodu jsou zažité rutinní způsoby, které nepomáhají a k jejichž odstranění je potřeba trpělivého vysvětlování a komunikace mezi rodičkami a porodníky. Zanedbání povinné péče je trestné již dlouho a ve všech oborech. Právě strach z trestního postižení často nutí porodníky k zbytečným a předčasným intervencím, jako je indikace císařského řezu.

otázka:
Jak předejít strachu z porodu a bolesti?
Děkuji

(Markéta - 17. 5. 2010 10:51 hod.)

odpověď:
Právě vyšla kniha o pozitivních porodních příbězích. Je potřeba posilovat mateřské sebevědomí a nenechat se zastrašovat. V závažných případech pomáhá psychoterapie.

otázka:
Je pravda, že při císařském řezu se nevytvoří pouto mezi matkou a dítětem?
Děkuji

(Klára, Zlín - 17. 5. 2010 10:55 hod.)

odpověď:
Takto paušálně se to říci nedá. Je pravda, že po císařském řezu je dítě rutině umisťováno na vyhřívané lůžku k observaci, tzn. že je narušen výše zmíněný bonding. Bylo by fajn změnit tuto rutinu tak, aby i maminka po císařském řezu mohla být v kontaktu se svým dítětem, bude-li si to přát. Prvotní kontakt s dítětem má prokazatelně vliv na kojení a má dobrý vliv na citové pouto mezi matkou a dítětem. Nikde není psáno, že tento vliv je fatální a že není možné milovat svoje dítě, bylo-li separováno. Matka se zdravými instinkty miluje svoje dítě i po této časné separaci.

otázka:
Kdo při porodu rozhoduje o podání utišujících prostředků? Je to matka, nebo lékař?
Děkuji

(Marta z Břeclavi - 17. 5. 2010 10:55 hod.)

odpověď:
Bohužel je to lékař, který tak rozhoduje na podkladě observace, eventuálně dotazu. Jsou matky, jejichž projevy jsou více emocionální, to ale vůbec neznamená, že tišící prostředky jim pomohou, nebo že je vůbec chtějí.

otázka:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat po kolika hodinách se přechází k sekci. Existuje nějaká norma? Moje sestra rodila 30 hodin, kdy se otevřela pouze na 2cm. Po té již neměla sílu tlačit a tak byl proveden císařský řez. Nepřijde vám to jako týrání? Děkuji za odpověď.
(Hanka H. - 17. 5. 2010 10:56 hod.)

odpověď:
Indikaci k císařskému řezu stanovuje lékař podle více kritérií. Neexistuje jednotné doporučení, po kolika hodinách. Posuzuje se to individuálně.

otázka:
Děkuji za odpověď, ano druhé hyperaktivní dítě se rodilo jako druhé (porod spont.). Prosím, lze průběh života (chováni) trochu ovlivnit, korigovat. Děkuji
(Posluchačka - 17. 5. 2010 10:56 hod.)

odpověď:
Doporučuji upravit stravu. Existuje příručka Strava pro hyperaktivní dítě (nakladatelství Grada). Dále existuje řada cvičení, které upravují psychomotorický vývoj dítěte. Většina odchylek se upravuje do doby puberty, některé projevy mohou přetrvat celý život, ale většinou nesnižují jeho kvalitu.

otázka:
Co mám dělat, když dítě k sobě chci a přesto mě sestry odbudou tím, že si teď musím odpočinout a že si ho užiju až až.
(Lada - 17. 5. 2010 10:56 hod.)

odpověď:
Argumentujte doporučením Světové zdravotnické organizace a v případě nutnosti se uchylte k upozornění, že si budete stěžovat.

otázka:
Dobrý den, měla jsem před 11lety těžký porod, porodní nepravidelné bolesti, které šly od kříže do břicha začaly v sobotu a teprve ve čtvrtek jsem císařským řezem porodila syna, při porodu nedošlo k otevření.Chtěla jsem se zeptat, co můžu udělat pro to, aby při dalším těhotenství tomuto zabránila a dítě přišlo na svět bez problémů. Děkuji za odpověď.
(Žaneta Benešová - 17. 5. 2010 10:57 hod.)

odpověď:
Zjistěte si v příslušné porodnici, jaký byly záznamy ve zdravotní dokumentaci a poraďte se s porodníkem, co bylo příčinou takové komplikace. Mohlo jít o překážku, která bude stejná při dalším porodu (např. nepoměr pánve a hlavy dítěte) nebo o příčinu, která se při dalším porodu nemusí projevit. Toto je důležité zjistit.

otázka:
Dobrý den, paní doktorko, měla bych dotaz. Je mi 37, studuji se zpožděním VŠ, přítele mám mladšího a myslím že na dítě přijde až po mých čtyřicetinách z důvodu finančních, studia a věku přítele. Bude pro mě fyzicky a psychicky obtížné být rodička čtyřicátnice?
(Eva Stárková - 17. 5. 2010 11:03 hod.)

odpověď:
Záleží na vaší fyzické kondici - vašem biologickém věku, nikoliv kalendářním. Jste-li zdravá a máte dobrou svalovou konstituci, nemusíte se ničeho obávat.

otázka:
Dobrý den, jaká je "ideální" a zároveň nejkratší doba mít druhé dítě po porodu císařským řezem, pokud se nevyskytly (zatím) žádné komplikace? Děkuji.
(Eva - 17. 5. 2010 11:03 hod.)

odpověď:
Na to neexistuje žádné pravidlo. Řiďte se svými pocity.

otázka:
Dobrý den, jak se díváte na kouření v těhotenství a zejména v prvních třech měsících? Pokud chce budoucí matka kouřit přestat je lépe najednou nebo postupně. Děkuji :)
(Lucie - 17. 5. 2010 11:03 hod.)

odpověď:
Toto je dobře zdokumentováno. Kouření snižuje porodní váhu a zvyšuje riziko zdravotních komplikací, jak na straně matky, tak dítěte. Doporučuje se k ukončení kouření náhle ke stanovenému dni D. Pokud se to nedaří, doporučuji obrátit se na MUDr. Králíkovou z VFN, která se věnuje odvykání kouření.

otázka:
Dobrý den, v čem spatřujete příčiny poporodních rozlad a depresí? Zabývají se jimi lékaři?
(Monika - 17. 5. 2010 11:05 hod.)

odpověď:
Mám ve své péči ženy s těmito problémy, takže ano, zabývají se jimi.

otázka:
dobrý den, může být překotný porod dědičnou záležitostí? a může se opakovat? moje maminka mě porodila překotně 1,5h a já porodila před dvěma měsíci také překotně 1h. můžu další případný porod také předpokládat překotný? Ne, že by mi to nějak vadilo:-), naštěstí miminko je v naprostém pořádku, ale skoro jsem porodila doma:-) děkuji
(klára - 17. 5. 2010 11:06 hod.)

odpověď:
Jde pravděpodobně o dobrou adaptaci porodních cest, která má genetický podklad. Ano, může se zopakovat při dalším porodu.

otázka:
V případě ,že nedošlo k ideálnímu porodu, jak to napravit? Konkrétně -při každém porodu jsem měla děti na břiše, ale ne dostatečně dlouhou dobu,aby došlo k ideálnímu spojení matky a dítěte po porodu.
děkuji za odpověď.
Gabriela

(Gabriela - 17. 5. 2010 11:07 hod.)

odpověď:
Doba bezprostředně po porodu je jen jedním z klíčových momentů psychického vývoje. Stejně důležitá je např. puberta. Citové pouto mezi matkou a dítětem se vyvíjí v čase a je-li matka dobře motivovaná, dokáže svému dítěti dát bezvýhradnou lásku i bez ideálního bondingu.

otázka:
Dobrý den, spadají do indikací pro císařský řez rozsáhlé varixy v oblasti rodidel? Budu rodit potřetí, 2x jsem rodila přirozeně, bez problémů. Avšak kvůli mým současným potížím /varixy/ mám z porodu strach. Děkuji.
(Simona - 17. 5. 2010 11:08 hod.)

odpověď:
K validní odpovědi je potřeba vidět lokální nález. Musíte se obrátit na svého gynekologa.

otázka:
Dobrý den paní doktorko,
má tzv. epidurál jiný význam než utišení bolesti rodičky?Existuje větší riziko krvácení, pokud se nepoužije vyvolávací injekce na odloučení placenty?
Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den :)

(gabina - 17. 5. 2010 11:09 hod.)

odpověď:
Epidurál slouží k znecitlivění a snížení bolesti při porodu. Může se využít pro případný neplánovaný císařský řez. Jinou indikaci nemám.

otázka:
Dobrý den. Mám na Vás dotaz, zda mají lékaři povinnost určovat více termínů porodu či jsou povinni určit pouze termín určený dle poslední menstruace? A je možné v případě pochybností tento termín přepočítat? Rodila jsem po dvoudenním vyvolávání porodu, následně se zjistilo, že miminko bylo pouze ve 38. týdnu. Na nesoulad s určeným termínem o tři týdny jsem svého lékaře (který byl zároveň i u porodu) upozorňovala již od začátku těhotenství, ale dle jeho slov nebylo možné termín přepočítat a proto jsem musela jít na vyvolání, což jsem nesla velmi těžce. Jak je to tedy? Předem děkuji moc za odpověď. Lenka
(Lenka - 17. 5. 2010 11:11 hod.)

odpověď:
Je ideální, ví-li žena přesně termín početí. Pak je datum porodu přesnější, jak již bylo zmíněno výše, po 40. týdnu stoupají rizika. Proto jsou lékaři povinni ukončovat těhotenství, ale to neznamená, že dítě je nutně přenášeno, viz. váš případ.

otázka:
Dobrý den, jak by měl vypadat pokud možno ideální průběh 9 měsíců těhotenství? Je dobré během těhotenství pracovat, být stejně aktivní jako předtím bez těhotenství? Pokud je matka moc činorodá, nemá poté za následek hyperaktivitu dětí? Děkuji.
(Tereza - 17. 5. 2010 11:16 hod.)

odpověď:
Názory na práci žen v těhotenství prošly vývojem. Zatímco dříve běžně těhotné ženy dřely na poli, v 60. - 80. letech se doporučovalo nepracovat, nezvedat těžké předměty a případně i těhotenství proležet. Nyní se názory shodují, že žena má být spíše činorodá a aktivní. Nehrozí-li předčasný porod, má pracovat.

otázka:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať,čo môže u dieťaťa spôsobiť, že aj vo veku 5 rokov, chce spať pri mne a keď tam nie som tam ma hľadá po byte?
Može to byť spojené s obdobím po pôrode/po pôrode som ho síce dostala hneď do náručia,ale potom ho odniesli, a pretože sa mu dýchanie neupravilo do 2hodín,tak ho previezli do inej nemocnice a videla som ho až na ďalší deň a kojiť som začala až na 3 deň/ a ako by sa to dalo odstrániť?
Ďakujem.

(Andrea Korečková - 17. 5. 2010 11:17 hod.)

odpověď:
Mohla vzniknout tzv. separační úzkost, která se projevuje jako existenční strach při ztrátě kontaktu s matkou. Je potřeba citlivě dítě naučit snést odloučení s respektem k jeho prožívání.

otázka:
Dobrý den, děkuji za skvělý rozhovor v rádiu. Rodila jsem před dvěma lety. Přijela jsem do porodnice (teď už vím že pravděpodobně s poslíčky) a bylo mi bez předchozího upozornění neznámou lékařkou provedeno protržení vaku blan (nebyla jsem vůbec otevřená). Následovaly velmi bolestivé, ale neúčinné kontrakce a spousta zásahů a vše nakonec vedlo k císaři. Věřila jsem, že dnes porody probíhají jinak, porodu jsem se nebála, dnes z něj mám obrovské trauma. Můj dotaz zní: je protržení vaku blan bez souhlasu rodičky etické a jedná se o běžný postup? Jak se mohu zbavit traumatu z porodu a těšit se na další?
(Martina - 17. 5. 2010 11:17 hod.)

odpověď:
Dirupce vaku blan bez nálezu na hrdle je kontraindikována. Jedná se o tzv. forsírovaný porod. Dříve se toto běžně používalo.
Trauma z porodu je dobré zpracovat například sepsáním dopisu, kde popíšete své pocity. Tento dopis můžete nebo nemusíte odeslat. Je potřeba připustit svůj vztek a odpustit sobě i ostatním. Pokud to nezvládnete sama, obraťte se na psychoterapeutické pracoviště.

otázka:
Děkujeme za množství dotazů. Rozhovor s Helenou Máslovou bude končit.
(Administrátor - 17. 5. 2010 12:06 hod.)

odpověď:
Omlouváme se všem, na jejichž otázky jsme nestihli odpovědět.

autor: šše
Spustit audio