Michal Lukeš

20. květen 2010

Čtvrtečním hostem Radiožurnálu byl ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš. Posluchače pozval na výstavu, která bude zanedlouho zahájena v Českém muzeu hudby v Praze, totiž na Beatlemánii. Zmíněná výstava prý nebude jen oslavou známé kapely, ale připomene její vliv na Československo 60. a 70. let. Michal Lukeš navíc zmínil další výstavy a mluvil i o rekonstrukci historické budovy muzea.V pátek 21. května bude hostem hydrolog Jakub Langhammer.

„V tuto chvíli pořádáme asi 10 nebo 12 výstav, ale také velké množství expozic,“ upřesnil a vzápětí zmínil výstavu Marathon 2500, která byla otevřena k poctě olympismu a běžeckého sportu. „Některé předměty nám zapůjčila paní Zátopková, například tretry Emila Zátopka,“ popisuje Michal Lukeš.

Značnou část rozhovoru věnovala Hanka Shánělová rekonstrukci hlavní budovy na Václavském náměstí. „Budova toho zažila už hodně - od příjezdu prezidenta Masaryka po hajlování a vojenské přehlídky. Občas se do ní i někdo trefil,“ nastiňuje osud slavné budovy, bez níž bychom si Václavské náměstí dokázali představit už jen těžko. Nejvíc ji prý však poškodilo budování metra linky A.

Nejspíš vás překvapí, že známá budova nebyla dosud nikdy rekonstruována. „Postavili ji dobře, ale rekonstrukci nutně potřebuje,“ myslí si Michal Lukeš a dodává, že se s opravou začne už příští rok. „V současné době se z budovy stěhují sbírky z depozitářů, poté dojde k postupnému zavírání expozic,“ popisuje náročnou práci s tím, že slavnostní otevření je plánováno na rok 2016. Stěhování sbírek je podle Michala Lukeše skutečně obtížná práce. „Nic se nesmí ztratit nebo rozbít,“ potvrzuje.

Michal Lukeš

„Když jsem do budovy Národního muzea přišel poprvé, překvapilo mě její praktické řešení a především velikost,“ vzpomíná. Přesto stěhování komplikuje například existence jediného výtahu pro celou budovu.

Hanka Shánělová ptala i na dopravu, která historickou budovu Národního muzea ohrožuje. Jak vidí Michal Lukeš budoucnost Václavského náměstí? I to se dozvíte po poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Lukešem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio