Zuzana Lednická

8. červenec 2010

Čtvrtečního hosta Hanky Shánělové mnozí znají díky filmovým plakátům, jejichž je autorkou. Grafická designérka Zuzana Lednická ve vysílání popsala, že dává přednost jednoduchosti. Dobrý plakát by podle ní měl být vizuálně čistý a bez matoucího množství informací. „Plakát však může také odrážet složitost filmu,“ připouští.V pátek 9. července bude hostem Jiří Bartoška, prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Dobře navržený filmový plakát by měl především zaujmout a nalákat do kina. Zuzana Lednická ve vysílání přiznává, že se podle plakátů nerozhoduje. „Čtu recenze, dám na doporučení od známých a kamarádů,“ vysvětluje s tím, že plakát ji občas přiměje k vyhledávání dalších informací o snímku.

Grafička Zuzana Lednická se podílela například na plakátech k filmu Vesnický učitel, na němž byly zobrazeny tři hlemýždí ulity na ubruse. „Zabývali jsme se nejen ulitami, ale hlavně ubrusem, který jsme vybírali asi ze stovky různých variant,“ popisuje mravenčí práci. Zuzana Lednická je i autorkou plakátu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. „Naše studio spolupracuje s festivalem už 15 let, takže vždycky po skončení jednoho ročníku začneme ztrápeně přemýšlet, co bude dál,“ nastiňuje neustálý kolotoč s tím, že dřív plakát víc souvisel se znělkou, zatímco dnes je plakát karlovarského festivalu mnohem experimentálnější.

Zuzana Lednická

Kde i po dlouholeté grafické práci čerpá inspiraci? „V běžných situacích. Když se koupu, jedu autem, na výstavách,“ odpovídá. Narození dcery ji například inspirovalo k vytvoření dětské kolekce. „Chtěla jsem vytvořit něco českého pro děti. Navíc jsem nebyla schopná vzpomenout si na říkanky, a tak jsem je začlenila do oblečení a pomůcek pro děti, abych pomohla podobným mámám, jako jsem já,“ dodává s úsměvem.

Hanka Shánělová se Zuzany Lednické ptala i na úzkou hranici mezi inspirací a kopírováním nebo na úroveň designu u nás. Čím se liší české pojetí designu od toho holandského nebo britského? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu.

Zuzana Lednická

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Lednickou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio