Ivan Kratochvíl a Vladimír Vrbovský

12. červenec 2010

V pondělí se Tomáš Pancíř spojil po lince do Ostravy, aby s Ivanem Kratochvílem a Vladimírem Vrbovským ze Svazu potápěčů Moravy a Slezska mluvil o tomto sportu a jeho výcviku. Jak vlastně současná horka ovlivňují činnost potápěče?V úterý 13. července bude hostem novinář Karel Hvížďala.

„Velké teplo pro potápění není nejlepší. Vysoká teplota vody má vliv na biologickou činnost, která snižuje viditelnost,“ vysvětlují oba potápěči. Ivan Kratochvíl dodává, že omezení pro zájemce o potápění nejsou příliš velká. „Uchazeč nesmí mít omezené funkce uší a nosních dutin, ale potápěčským výcvikem může projít kdokoliv, kdo se na tento sport cítí a projde lékařskou prohlídkou,“ domnívá se. Přesto potápění patří mezi sporty poměrně nebezpečné. Proto je třeba klást velký důraz na kvalitu výcviku.

O výcviku mluvil především Vladimír Vrbovský, který ve vysílání zdůraznil nebezpečí získávání zkušeností na vlastní pěst. „Všichni zájemci by měli projít výcvikem, který zahrnuje teorii, výcvik v bazénu a nakonec je završen ponorem ve volné vodě,“ popisuje cestu k získání potápěčské kvalifikace. Pokud si někdo není zcela jist, zda je potápění vhodný sport, může se ponořit na zkoušku. „Takový ponor se koná za přísnějších bezpečnostních opatření na kratší dobu a malou hloubku,“ nastiňuje možnosti případných zájemců Vladimír Vrbovský.

A co si oba potápěči myslí o zahraničních kurzech, které se často konají u moře? Odpověď prý není jednoznačná, protože každý výcvik má své výhody a nevýhody. „U moře je příjemnější prostředí s lepší viditelností ve vodě,“ nastiňuje světlou stránku kurzu Ivan Kratochvíl s tím, že člověk, který takovým kurzem prošel, by mohl mít problémy při potápění v tvrdších podmínkách. „V našich jezerech se teplota vody pohybuje okolo šesti osmi stupňů, což se odráží v použití výstroje,“ dodává Vladimír Vrbovský.

Ivan Kratochvíl a Vladimír Vrbovský ve vysílání mluvili o vlivu potápění na lidské tělo nebo o nejkrásnějších zážitcích při potápění. A jaké lokality v Česku považují za zajímavé? Nejen to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Kratochvílem a Vladimírem Vrbovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio