Lenka Kabrhelová

19. červenec 2010

V pondělním vysílání se nemluvilo jen o příjemných záležitostech. Hostem Tomáše Pancíře byla Lenka Kabrhelová, zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě, která se právě vrátila z Tádžikistánu. Mluvila nejen o zajímavé atmosféře této země, ale zmínila i cestu do Kyrgyzstánu, kde došlo ke krvavým střetům mezi uzbeckou a kyrgyzskou komunitou.V úterý 20. července budou hosty Miloš Barták a Kamil Láska, čeští vědci, kteří zkoumají tání ledovců.

„Tehdejším sovětským řízením vznikly různé národnostní kapsy, multietnická oblast. Navíc byl svržen kyrgyzský prezident, což byla jedna z příčin, která vedla k nepokojům,“ nastiňuje situaci s tím, že při střetech bylo zabito asi 270 lidí. Přiznává však, že skutečné počty budou asi desetkrát větší. „Uzbekové navíc tvrdí, že se do střetu zapojily i ozbrojené složky,“ podotýká a vzpomíná na reakce obyvatel města Oš, které navštívila. „Lidé se děsí jakékoliv silnější rány a lékaři mi potvrdili, že následky budou dalekosáhlé,“ popisuje Lenka Kabrhelová.

Nabízí se otázka, jestli mívá v podobných situacích strach. „Samozřejmě, že jsem měla strach,“ odpovídá Lenka Kabrhelová a vzápětí vysvětluje, že v každé situaci je třeba zvážit možná nebezpečí. Navíc je nutné překonat strach a vyhnout se rizikovým situacím. „Jde především o zvážení výpovědní hodnoty a celé situace,“ domnívá se.

Lenka Kabrhelová

Informace získává především od lidí. Nejprve si prohlédne místo a vyzpovídá očité svědky s různými názory na situaci, která se odehrála. „Také je třeba sehnat oficiální verzi, což nebývá jednoduché,“ nastiňuje zákulisí práce zahraničního zpravodaje.

Moderátor Tomáš Pancíř se Lenky Kabrhelové ptal nejen na aktuální situaci v Kyrgyzstánu, ale i na turisticky zajímavý Uzbekistán a Tádžikistán. Co je na povolání zahraničního zpravodaje nejtěžší? A co je podle Lenky Kabrhelové třeba k uklidnění situace v Kyrgyzstánu? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Lenka Kabrhelová

Záznam celého rozhovoru s Lenkou Kabrhelovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Cesta naší zpravodajky do střední Asie se odehrála za podpory Zastupitelského úřadu ČR v Taškentu a velvyslance Roberta Kopeckého. Všechny reportáže z Tádžikistánu a Kyrgyzstánu najdete v kompletním znění na webu Zápisníku zahraničních zpravodajů.

autor: šše
Spustit audio