Petr Jákl

29. červenec 2010

Thriller, který se v ničem nepodobá běžným českým filmům – takový je podle producenta a režiséra Petra Jákla snímek Kajínek, který už zanedlouho vstoupí do českých kin. Na to, jak vlastně nápad na film o nejslavnějším českém vězni vznikl i na jaké problémy tvůrci naráželi při jeho uskutečňování, se Petra Jákla ptala Hanka Shánělová. V neděli 30. července bude hostem Tomáš Blumenstein, předseda Mensy ČR.

„Chtěl jsem udělat film, který bude konkurenceschopný i v zahraničí,“ přibližuje svůj tvůrčí záměr na snímku Kajínek jeho producent a režisér. „Teď už jen čekám, jak ho diváci přijmou.“

Diváky zmiňuje Petr Jákl záměrně. Právě diváci jsou pro něj totiž hlavním měřítkem, jímž svou práci posuzuje. „Divácká úspěšnost je pro filmaře to nejdůležitější. Pokud se totiž snímek dělá pro stovky nebo tisíce lidí, není to stejné, jako když se dělá pro masy.“

Petr Jákl s Hankou Shánělovou

Snímek Kajínek, kterého se čeští diváci v kinech zanedlouho dočkají, prý předznamenává cestu, jíž by se měla ubírat další tvorba Petra Jákla. Jeho představa o filmech se dá shrnout dvěma slovy: hollywoodský thriller. „Chci, aby pro český film nebyly tabu akční scény. Je podle mě velká škoda, když se ve filmu akční věci udělají špatně,“ upozorňuje Petr Jákl na to, že součástí dobrého thrilleru akční scény být musí, jinak se podle něj divák cítí ochuzen.

Hanka Shánělová ve vysílání položila i otázku, která – soudě podle došlých dotazů – zajímá i mnoho posluchačů. Je Jiří Kajínek, podle jehož příběhu nový film vznikl, ve skutečnosti vinen, nebo nevinen? A odpověď Petra Jákla na tuto, ale i na další otázky moderátorky a posluchačů si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Jáklem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio