Zlatko Pastor

11. srpen 2010

Žijeme v době, kdy se se sexem nebo sexuálně explicitními výjevy setkáváme takřka na každém rohu. Přestože by se mohlo zdát, že ruku v ruce s tím přijde i větší informovanost lidí, nemusí tak tomu být vždy. I proto je sexuolog Zlatko Pastor zastáncem sexuální výchovy v českých školách. Nejen na tu se jej ve středu ptala Hanka Shánělová. Ve čtvrtek 12. srpna bude hostem záchranář Stanislav Mackovík.

O tom, zda sexuální výchova do škol patří, nebo ne, Zlatko Pastor nepochybuje. „To, že ano, je snad jasné každému inteligentnímu člověku,“ nepochybuje. „Otázkou tak zůstává spíše rozsah výuky, který by měl být adekvátní věku dítěte.“

A nejen to. Sexuolog totiž ve vysílání Radiožurnálu zdůrazňuje i další důležitou podmínku pro správnou sexuální výuku ve školách: „Ten, kdo si troufá nebo má v popisu práce děti vyučovat v oblasti sexuality, by sám měl být se svojí sexualitou vyrovnán. To je obrovský problém, protože mnoho lidí tuto podmínku nesplňuje,“ upozorňuje Zlatko Pastor. Zároveň dodává: „Druhým problémem je rozsah odborných znalostí a zdrojů, z nichž je možné čerpat.“

Sexuolog

Právě odborné zázemí je totiž v sexuální výchově navýsost důležité. Bez něj může tato výchova degradovat na pouhou reprodukci stávajících klišé a mýtů o lidské sexualitě – a to tím snadněji, že o sexu stejně jako o politice nebo fotbalu platí, že se všichni považují v daném tématu za odborníky na slovo vzaté. Opak je však pravdou.

„Stejně jako většina lidí nerozumí integrálům a algoritmům, podobné je to i v oblasti sexuální,“ upozorňuje Zlatko Pastor.

Zlatko Pastor

Sexuální výchova v dětství přitom může mít větší vliv na celý zbytek života, než by se na první pohled mohlo zdát. „Většina problémů v oblasti sexuality je zakořeněna v dětství, v asexuální výchově a v prudérii. To se odráží v partnerském životu a v reprodukčním a pohlavním životě,“ varuje Zlatko Pastor.

Jak tedy se svými dětmi mluvit o sexu tak, aby náš vklad do jejich budoucího sexuálního života byl co nejlepší? Také to i odpovědi na další otázky Hanky Shánělové se dozvíte v záznamu celého rozhovoru se sexuologem Zlatkem Pastorem.

Záznam celého rozhovoru se Zlatkem Pastorem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.