Jiří Rajlich

13. srpen 2010

Do června 1940 si nacistické Německo podrobilo skoro celou kontinentální Evropu. Hnědá potopa se zastavila až o Británii, která pro Hitlera znamenala první válečnou prohru. Právě na výročí začátku letecké bitvy o Británii přišel v pátek do studia Radiožurnálu upozornit historik Jiří Rajlich. V sobotu 14. srpna bude hostem koordinátor povodňových aktivit Josef Koláček.

Význam bitvy o Británii nebyl pro Hitlera zanedbatelný. Letecká operace totiž měla být předehrou vylodění německých vojsk na britském území. „Luftwaffe se však nepodařilo získat vzdušnou převahu a tím pádem muselo Německo ustoupit,“ připomíná historik Jiří Rajlich první zásadnější neúspěch německé armády během 2. světové války.

Do výsledku bitvy o Británii nepromluvily pouze britští, ale mimo jiné i českoslovenští piloti. Tři stíhací a jedna bombardovací peruť – takové bylo zastoupení československých sil. Kromě Čechoslováků se v britském leteckém prostoru Němcům postavili i Poláci, Francouzi, Norové, Belgičané, Řekové a další. Jakou pověst mezi nimi měli čeští piloti? „Samozřejmě vynikající,“ je si Jiří Rajlich jist. „A to nejen proto, že se zúčastnili klíčové bitvy o Británii, ale i proto, že to byli zkrátka výborní letci.“

Zároveň upozorňuje – spolupráce britských a československých sil během 2. světové války se stala fenoménem, který ovlivňuje česko-britské vztahy dodnes. „Žádná výstava, žádné EXPO, žádné sebeúspěšnější kulturní akce neudělaly pro propagaci Česka, potažmo Československa tolik jako účast československých pilotů nejen v bitvě o Británii, ale i po celých 5 válečných let po boku britského Královského letectva.“

Historik Jiří Rajlich

Začátky působení v Británii přitom pro Čechoslováky nebyly zdaleka jednoduché. S čím se museli potýkat krátce poté, co do Británie přijeli? Proč se českoslovenští letci museli se svými britskými veliteli bavit francouzsky? A jak moc se skutečná letecká bitva liší od představ, které máme z akčních a romantických filmů? Také to a mnoho dalšího se dozvíte od Jiřího Rajlicha, autora knihy Na nebi hrdého Albionu, v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Rajlichem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio