Jaroslav Němeček

1. září 2010

Jen těžko se mezi námi najde někdo, kdo by neznal čtyřku z Třeskoprsk, totiž Fifinku, Pinďu, Bobíka a Myšpulína. Za vzhledem oblíbených postaviček Čtyřlístku stojí kreslíř a autor časopisu Jaroslav Němeček. A právě s ním si 1. září povídala Hanka Shánělová, která se ho ptala nejen na stěžejní momenty Čtyřlístku, ale i na kreslířské začátky.Ve čtvrtek 2. září bude hostem Petr Brabec, kondiční trenér a nutriční konzultant.

„S kreslením jsem byl vždycky spojený,“ vysvětluje Jaroslav Němeček s tím, že ve škole často kreslil pod lavicí. „Už od čtyř let mi maminka dávala papír a tužku nebo pastelky, abych byl hodný,“ vzpomíná s úsměvem na dětská léta. Ve škole mu občas kreslení přinášelo problémy. To v situacích, kdy narazil na učitele, který byl vděčným námětem na karikaturu. Jak Jaroslav Němeček přiznává, dodnes má své staré kresby schované – první naivní obrázky, krajinky nebo třeba husity.

Mezi prvními kresbami by se jistě našel i první komiks. „Asi by šlo o první obrázky zvířat. Právě kresby koček a pejsků vlastně tvoří komiks – mají začátek a konec, občas se objeví nějaká bublina,“ domnívá se Jaroslav Němeček.

Kreslíř Jaroslav Němeček

Za vznik Čtyřlístku coby komiksového časopisu může cesta do Itálie a také manželka Jaroslava Němečka. „Když jsem jel do Itálie, octil jsem se v novém světě. Byl jsem překvapen, jak může být komiks jako hlavní součást časopisu pěkný a zajímavě zpracovaný,“ popisuje své tehdejší dojmy. Po návratu začal s manželkou přemýšlet. „Za jedno odpoledne a po jedné láhvi červeného vína jsme vymysleli postavičky, jejich charaktery a názvy,“ nastiňuje zrod kresleného časopisu.

Hanka Shánělová se Jaroslava Němečka ptala například na popularitu u dětí, která ovlivnila vydávání Čtyřlístku, nebo na zahraniční konkurenci. Proč nemá Fifinka bohatou garderobu? Jak se líbí postavičkám na poštovních známkách? A kde vlastně leží Třeskoprsky? I to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Jaroslav Němeček

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Němečkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.