Jakub Vágner

5. září 2010

V nedělním poledním vysílání mluvil Václav Žmolík se svým hostem o rybaření, cestování a dobrodružství, které už k různým cestám neodmyslitelně patří. Jeho hostem byl totiž cestovatel, rybář a moderátor Jakub Vágner. Studio Radiožurnálu však navštívil i pětiletý Pepa Vedral, fanoušek Jakuba Vágner a mladý rybář.V pondělí 6. září bude hostem Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého evropského umění Národní galerie.

Jakub Vágner mu hned na začátku vysílání vysvětlil, jak složitá je příprava nástrah. Vzápětí začal vyprávět o své poslední cestě do Konga, ze které se vrátil před několika hodinami. „V poslední době často cestuji, a tak se snažím časová pásma nějak přežít,“ nastiňuje své zápolení s časem.

Návrat z Konga považuje za zajímavý a napínavý. Uprostřed řeky Kongo se mu totiž téměř potopila loď. „Všechno okolo plavalo, ale naštěstí jsme stačili zajet ke břehu,“ popisuje s nadhledem dobrodružnou plavbu. Nezapomene také připomenout, že Kongo je tři kilometry široké a vyznačuje se silnými proudy. „Člověk musí vědět, jak se má zachovat,“ uzavírá.

Do Konga se Jakub Vágner vydal za tygří rybou. „Jakákoliv cesta do Konga je zážitkem, a to nejen rybářským,“ domnívá se. Kongo považuje za perlu Afriky, přestože se tato africká země potýká s řadou problémů. Tygří ryba, za kterou se vydal, je považována za nejrychlejší sladkovodní rybu na světě. Nakonec se štábem ulovil rybu o váze 35 kilogramů.

Moderátor Václav Žmolík se Jakuba Vágnera ptal i na dozvuky občanské války v Kongu, ale i na potýkání se s náročnými podmínkami při natáčení. Jak hodnotí svou práci pro americkou televizní stanici? A jak vzpomíná na účast v talk show Jaye Lena? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Vágnerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio