Michal Viewegh

8. září 2010

Román pro ženy z pera Michala Viewegha už svou filmovou podobu má a zanedlouho to samé čeká i jeho Román pro muže. Nebojí se úspěšný český autor, že by jeho věrní čtenáři mohli být filmem, který už brzy vstoupí do českých kin, zklamáni? „Jen výjimečně je film pietním přepisem knížky, s tím by se divák měl smířit. Scenárista i režisér do filmu většinou vtisknou vlastní pečeť,“ upozorňuje Michal Viewegh. Ve čtvrtek 9. září bude hostem lékařka Miroslava Skovajsová.

Přestože literární a filmová podoba díla se od sebe většinou do značné míry liší, filmová ztvárnění knih Michala Viewegha bývají výjimkou. „Scénáře si totiž píšu sám,“ vysvětluje. „Nestalo se tak u posledního filmu Případ nevěrné Kláry, kde jsem si scénář psát nemohl – a film se nakonec příliš nepovedl.“ Román pro muže snad potká lepší filmový osud. „Scénář k němu jsem si napsal sám a film bude knížce velmi podobný,“ slibuje spisovatel svým čtenářům.

Na tom, aby byl on sám autorem scénáře k filmům podle jeho knižních předloh, Michal Viewegh po zkušenostech s Případem nevěrné Kláry trvá. „Scénář tenkrát psali dva autoři různé národnosti a dělali v něm drastické změny,“ vzpomíná Michal Viewegh. A dodává jeden příklad za všechny: „Hlavní hrdinka má v knize milostný poměr se svým profesorem sinologie na filozofické fakultě. Ve filmu z profesora-muže udělali ženu, hraje ji Aňa Geislerová, a milostný poměr zcela chybí.“

Báječná léta pod psa, Román pro ženy, Účastníci zájezdu i Nestyda – právě tyto snímky, jejichž knižní předloha pochází z pera Michala Viewegha, patřily k nejnavštěvovanějším snímkům v českých kinech. Má Román pro muže podobné ambice? „Není to úplně komedie,“ přiznává spisovatel, přestože slibuje i komické situace. „Na druhé straně má i skvělé herecké obsazení, takže i jména by mohla táhnout.“

Michal Viewegh

Může autor knižní předlohy a scénáře mluvit režisérovi i do castingu? Jak se líbilo Miroslavu Donutilovi, že si v Románu pro muže zahraje trochu jinou roli, než na jakou je zvyklý? A mají návštěvníci kin od Románu pro muže očekávat politický příběh, nebo spíše příběh o lidských charakterech? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Michalem Vieweghem.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Vieweghem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio