Václav Soukup a Ermín Stehlík

23. září 2010

Hosty Radiožurnálu byli ve čtvrtek dopoledne Václav Soukup, ředitel 5. divize Metrostavu, a Ermín Stehlík, šéf stavby tunelu na Islandu. Čím je tak unikátní pražský tunel Blanka? Jak hodně jsou propady této stavby dílem nešťastné náhody? A jaké přírodní živly ztěžovaly českým inženýrům práci na stavbě sedmikilometrového tunelu na Islandu? I na to se svých hostů zeptala Hanka Shánělová.V pátek 24. září bude hostem Jakub Rozehnal, vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Až bude hotový, půjde o nejdelší městský tunel v Evropě a nejdelší tunel v České republice – a přesto budí kontroverze. Řeč je samozřejmě o pražském tunelu Blanka, jehož jméno bylo v médiích zmiňováno tolikrát, že snad neexistuje Čech, který by o něm dosud neslyšel. Václav Soukup, ředitel 5. divize Metrostavu, neskrývá, že jej nevalná pověst pražského tunelu mrzí: „Devalvuje to naši práci, kterou děláme i jinde, a to i daleko od našich domovů.“

Zároveň upozorňuje: „Tunelový komplex Blanka je velmi obtížnou stavbou. Jedná se o silniční tunely, které mají velký profil, jsou to třípruhové tunely. Jejich šířka je 17 metrů, výška 13 metrů. Tím, že jsou tunely silniční, je třeba, aby se v místech křižovatek blížily k povrchu. Právě to bývají problematická místa.“

Václav Soukup

Stavaři přitom měli riziková místa při stavbě tunelu Blanka již předem vytipována. „Šlo o Stromovku – konkrétně o oblast u Šlechtovy restaurace. Na základě toho byla přijata příslušná opatření. Přesto byla v některých případech nedostatečná,“ připomíná Václav Soukup propad půdy v pražské Stromovce. Dalo se události, při níž naštěstí nebyl nikdo zraněn, vlastně předejít? Také na to se Hanka Shánělová zeptala Václava Soukupa. A pokud vás jeho odpověď zajímá, poslechněte si ji v záznamu celého rozhovoru.

V audioarchívu však najdete i část rozhovoru věnovanou českým inženýrům na Islandu. Ty vedl druhý host čtvrtečního Radiožurnálu Ermín Stehlík. Je podle něj příroda opravdu tak silná, že by se jí člověk měl podřídit? A jak se pracuje v místech, kam se podle pověsti chodili schovávat malí trolové před sluncem?

Ermín Stehlík

Záznam celého rozhovoru s Václavem Soukupem a Ervínem Stehlíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio