8 nejzajímavějších rozhovorů, které Radiožurnál udělal v roce 2015

30. prosinec 2015

Politika, výchova i zdraví. I taková témata rezonovala dopoledním Hostem Radiožurnálu v roce 2015. Ve studiu Radiožurnálu se během uplynulých 12 měsíců pod moderátorskou taktovkou Lucie Výborné a Patricie Strouhalové vystřídala řada obrovských osobností. Přinášíme výběr těch nejzajímavějších rozhovorů loňského roku.

Budeme-li jednou na rok 2015 vzpomínat, zřejmě každému z nás se vybaví téma číslo 1 celého roku – uprchlická krize.


Takhle nějak to mohlo vypadat v Osvětimi.

„Jde asi o největší téma naší doby,“ prohlásil například v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou fotoreportér Stanislav Krupař. Ten na Radiožurnálu mluvil především o nebezpečné cestě, kterou odvážně podnikl – připojil se ke skupině Syřanů mířících do Evropy a přeplul s nimi na vratkém, přeplněném člunu Středozemní moře.

Čtěte také

Stanislav Krupař nebyl jediným novinářem, který se nebál s uprchlíky absolvovat strastiplnou cestu za lepším životem. Dalším byl třeba reportér Českého rozhlasu Petr Vavrouška. „Rozbrečel jsem se,“ nebál se na Radiožurnálu přiznat.

Čtěte také

Situace na Ukrajině očima Jana Petránka

Uprchlická krize nebyla jediným tématem, které v roce 2015 rezonovalo (nejen) českou společností. Novinář Jan Petránek tak na začátku února hodnotil dosavadní vývoj rusko-ukrajinského konfliktu. A neváhal použít ani některá kontroverzní tvrzení.

Jan Petránek hostem Radiožurnálu

„Putinův vpád na Ukrajinu byl obranný tah,“ řekl například v rozhovoru s Lucií Výbornou. Západ se podle něj přepočítal a Ukrajina je nyní ekonomicky na zhroucení. „Rusko čeká na to, až někdo přijde s rozumným návrhem,“ dodal.

Čtěte také

Výchova po česku: příliš rozumu, málo tělocviku

Ať se ve světě děje cokoliv, běh lidského života se točí stále stejně. Ve vysílání se proto dostalo i na téma mnohem intimnější – výchovu dětí.

Lektor sebepoznání a rozvoje Marek Herman tak na Radiožurnálu otevřel velice důležitou otázku: Opravdu děláme pro naše děti to nejlepší? „Přeceňujeme rozumovou výchovu,“ prohlásil například.

Čtěte také

Brněnská neuroložka Jaroslava Chlupová v jiném rozhovoru poukázala na fakt, který si zřejmě uvědomujeme všichni, ale málokdo je s ním schopen něco udělat. Až 80 % dětí má špatné držení těla, výjimkou nejsou ani 10leté děti, které neudělají obyčejný kotoul. Můžou za to rodiče, moderní způsob života, nebo představa, že prášky všechno napraví?

sportování dětí

„Tělocvik 80. let a začátku 90. let s legendárními červenými trenýrkami a modrými kalhotkami byl pro děti to nejlepší, co mohly dostat,“ řekla například.

Čtěte také

Jídlo a pití. Téma, které neomrzí. A pořád o něm víme žalostně málo

Víte, která potravina je pro naše zdraví nejhorší? Možná vás překvapí, že mezi potravinami, které nás mohou ohrožovat, je i sýr. V rozhovoru s Lucií Výbornou na to poukázala Jana Dostálová z VŠCHT, která se zabývá chemií a analýzou potravin.

A co víc – zaručené „pravdy“ o jídle podle ní nemusí být tak zaručené, jak se zdá. „Antibiotika v mléce“, „sója místo masa“, „dietní kuřecí“ – všechno je trochu jinak, než jste mysleli…

Čtěte také

Loňský rok přinesl v Hostu Radiožurnálu ještě jedno překvapení, které určitě udělalo mnohým radost. Dozvěděli jsme se totiž, že v našem pitném režimu by nemělo chybět pivo.

Čtěte také

„Elity musí respektovat hlas lidu“

V samotném závěru roku jsme mimo jiné odvysílali i rozhovor s populárním historikem a autorem Husitské epopeje Vlastimilem Vondruškou.

Podle něj nelze tvrdit, že Evropa je dnes silná velmoc, naopak, nachází se v obrovské a fatální krizi. Ztraceno ale vše není – určité kultury mají svou vitalitu, a proto má Evropa stále potenciál se z recese dostat. „Základní podmínkou je, že vládnoucí elity budou respektovat hlas lidu,“ upozornil v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Čtěte také

Děkujeme vám za přízeň v roce 2015 a doufáme, že nám zůstanete věrní i v roce 2016! Už teď pro vás chystáme rozhovory s těmi nejzajímavějšími osobnostmi českého veřejného života. Nenechte si je ujít a sledujte nás i na webu!

autor: als
Spustit audio