Iva Janžurová

4. listopad 2010

Ve své kariéře ztvárnila už celou řadu jak divadelních, tak televizních a filmových rolí, je ověnčena řadou hereckých cen a diváci ji obvykle znají pod familiérním jménem Janžurka. Oblíbené české herečky Ivy Janžurové se Hanka Shánělová ve vysílání zeptala nejen na nový český seriál Cukrárna, ale i na některé z rolí, které během své kariéry ztvárnila.

V novém třináctidílném televizním seriálu České televize, který na obrazovkách vystřídá Vyprávěj, se sešly hned čtyři oblíbené české herečky. Kromě Jany Štěpánkové, Nadi Konvalinkové a Veroniky Žilkové je jednou z nich právě Iva Janžurová. „Dušan Klein mi zavolal ještě předtím, než jsem vůbec viděla scénář. Laskavým způsobem – jak je mu vlastní – mi vysvětlil, že jsme spolu točili na FAMU jeho první film a vzhledem k tomu, že si myslí, že Cukrárna bude jeho poslední prací, rád by ji opět spojil se mnou,“ vzpomíná, jak se k roli dostala.

A když viděla scénář prvního dílu, neváhala: „Právě v prvním díle je postava Bláži, kterou ztvárňuji, pro příběh klíčová. Potěšilo mě i to, že se do seriálu zapojuje i mladá a nejmladší generace – nejde tak o seriál pro nejstarší, ale spíše o rodinný pořad pro všechny generace.“

Během svého života ztvárnila už řadu rolí. Našla by mezi nimi některou, která by jí seděla takříkajíc lépe než její vlastní kůže? Odpověď není zcela jednoduchá. „Jsem herec tvořivého typu,“ vysvětluje Iva Janžurová. „Často musím hledat ve vlastním nitru a v jeho vlastních ranách a zápasech a vydolovat v něm materiál pro roli. Jakmile však materiál schválím jako vhodný pro roli, vrátím se k vlastní profesi a své vlastní zážitky, z nich čerpám, si odcizím.“

Jak si v podobném přístupu k roli rozumí s režiséry? A jak vlastně dnes vzpomíná na některé ze svých nejznámějších rolí, například roli královny z oblíbené pohádky O princezně, která ráčkovala? I to a mnoho dalšího se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ivou Janžurovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.