Michal Horáček

7. prosinec 2010

Dopoledním Hostem Radiožurnálu byl v úterý textař a producent Michal Horáček, který v úvodu rozhovoru přiznal, že se obával dopravní situace. Nakonec však došel k názoru, že nemá cenu se trápit tím, co člověk stejně nemůže změnit. Moderátor Tomáš Pancíř se ho ptal na umělecké záměry i minulost spojenou se sázením a hazardem.

Jak často vlastně sázel bývalý majitel sázkařské kanceláře? Michal Horáček přiznává, že jednou za čas neodolal a sázel zejména na výsledky tenisových zápasů. V současnosti se sázení sice nevěnuje, ale snaží se realizovat riskantní projekty, které považuje svým způsobem také za sázku. „Nejde tu však jen o peníze, ale i o uměleckou reputaci,“ domnívá se.

V umění i sázení hrají velkou roli emoce. I ty spojují profese majitele sázkařské kanceláře a textaře. Jak Michal Horáček podotýká, umělci jsou obvykle emocí plní a nemívají problém je předat posluchačům nebo divákům. „Nejdůležitější jsou výsledky na pódiích a v nahrávacích studiích,“ zdůrazňuje s tím, že za velký talent považuje například Richarda Müllera, který se objevuje i na výběrovém albu Benefice černých koní, na němž jsou písně Michala Horáčka a Petra Hapky.

„Spolu jsme napsali 6 alb, tedy asi jen 60 písniček, což je celkem málo,“ vysvětluje Michal Horáček s tím, že veškeré společné písně procházely poměrně složitým procesem. Kromě autorských děl napsal Michal Horáček texty písní pro Helenu Vondráčkovou nebo Karla Gotta. „Z 99 % jsou pro mě důležitá především autorská alba,“ dodává k tomu.

Tomáš Pancíř a posluchači se Michala Horáčka ptali i na jeho možnost vstupu do politiky, kterou rezolutně odmítl. Proč by do politiky raději nevstupoval? Co ho inspiruje k psaní básní? A proč končí představení Kudykam ve Státní opeře? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Horáčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio