Michael Kocáb

21. prosinec 2010

Příští rok uplyne dvacet let od chvíle, kdy Československo opustil poslední voják Sovětské armády. Na začátek odsunu vojsk ve vysílání Hosta Radiožurnálu zavzpomínal exministr a bývalý poslanec Michael Kocáb, který zastával funkci předsedy parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk. „Už několik dní po sametové revoluci jsme si s Michalem Horáčkem říkali, že musíme okamžitě přistoupit k tomu nejdůležitějšímu bodu,“ popisuje.

Tím bodem bylo zahájení jednání o odsunu sovětských vojsk. „Protože žádná okupovaná země nemůže být svobodná,“ nastiňuje Michael Kocáb svůj názor na tehdejší situaci hned v úvodu rozhovoru. Na půdě Občanského fóra tedy došlo k sepsání dopisu, který byl adresován Michailu Gorbačovovi.

Fakt, že v čele Sovětského svazu stál právě Michail Gorbačov, hrál podle Michaela Kocába velkou roli. „Gorbačov byl nejen člověk, který naplánoval a chtěl realizovat perestrojku, ale navíc nebyl schopen čelit dynamice vývoje. Neustále ustupoval,“ vysvětluje. „Kdyby v čele stála ráznější osobnost, nebylo by stažení třeba ani možné.“

Následovala jednání na několika úrovních. Termín odsunu byl stanoven na konec června roku 1991 a Michael Kocáb jej už přejal jako vyjednaný. Během vyjednávání docházelo samozřejmě i k zádrhelům. „Sovětští vojáci tu byli už etablovaní a Rusové nevěděli, kam je po návratu zařadit nebo kde ubytovat,“ uvádí Michael Kocáb jeden z argumentů sovětské strany a vzpomíná, jak se tehdy snažil sehnat montované domky.

Samotný odchod pak trval jeden a půl roku. Moderátorka Hanka Shánělová se ptala nejen na samotný odsun, ale i na osobu Eduarda Vorobjeva, velitele sovětských vojsk v Československu. Proč k němu Michael Kocáb cítil téměř přátelský vztah? A čím si vysvětluje fakt, že Češi si významná výročí většinou nepřipomínají? Nejen to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Michaelem Kocábem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio