Tomáš Šebek

29. prosinec 2010

Před několika dny se lékař Tomáš Šebek vrátil z Haiti, kde strávil 10 týdnů jako člen organizace Lékaři bez hranic. Co vlastně předcházelo jeho cestě do cholerou a občanskými nepokoji zmítané země? I na to se zeptala moderátorka Daniela Karafiátová.

„Rozhodnutí vycestovat ve mně zrálo dlouho. Už delší dobu jsem měl chuť vyjet ven a vidět, jak se dělá surová medicína,“ přiznává Tomáš Šebek s tím, že nakonec absolvoval pohovor právě u Lékařů bez hranic. Jak s úsměvem dodává, pohovor se konal ve Vídni a byl celý veden v angličtině. Zvládl ho, i když se nepovažuje za jazykově nadaného.

„Nečekal jsem, že se mi do konce roku někdo ozve,“ přiznává. Po nějaké době se však Tomáš Šebek dočkal. Zároveň dodává, že nebyl právě ideálně naočkován. „Vyfasoval jsem spoustu vakcín a pak jsem si je všechny najednou aplikoval, další po cestě a ještě další pak na Haiti,“ vzpomíná.

Po 50 hodinách cesty v letadle měl den volna a poté nastoupil, aby pomáhal místním a týmu Lékařů bez hranic. „Vždycky střídáte někoho, kdo je jednou nohou na cestě zpět, proto je dobré nenarušovat kontinuitu,“ upozorňuje Tomáš Šebek na nutnost rychlého pracovního zařazení.


Lékař Tomáš Šebek přiznává, že se jednalo o neopakovatelnou zkušenost. „To, co se mi na Haiti dělo každý den, se tady stane jednou za měsíc,“ domnívá se a jako příklady uvádí různé zákroky, které se mu podařilo zvládnout.


Moderátorka Daniela Karafiátová se ho ptala na postoj zaměstnavatele k pobytu na Haiti nebo na internetový deník, který si Tomáš Šebek psal. A jak vlastně vypadá běžný život lékaře na Haiti? Nejen to si můžete poslechnout v iRadiu.


Záznam celého rozhovoru s Tomášem Šebkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio