Ája Vrzáňová

V úterý byla Hostem Radiožurnálu Ája Vrzáňová, dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení, která střídavě žije v New Yorku a na Floridě. Jak však v rozhovoru přiznala, Vánoce tráví nejradši v Praze. „Letos jsem měla štěstí, protože na Vánoce napadl sníh. V New Yorku většinou příliš nesněží, a tak jsem si sníh užila tady,“ vysvětluje s tím, že Praha je nejkrásnější právě o Vánocích.

Ája Vrzáňová sice považuje za svůj domov Prahu, většinu svého života však prožila ve Spojených státech. Proto přiznává, že se jí po domově a rodičích velmi stýskalo. Nejvíc prý v roce 1950, kdy obhájila mistrovský titul. „Tajné služby se mě pokusily unést a vyhrožovaly zastřelením maminky. Byla jsem právě v Londýně, dostala jsem různé nabídky do ledních revue, ale bála jsem se, co bude dál,“ přiznává.

Nakonec jí Velká Británie udělila azyl. Ája Vrzáňová však v Londýně dlouho nezůstala a na radu svého trenéra se stala členkou americké lední revue. „Toužila jsem se podívat do Ameriky, protože to byl daleký svět,“ vzpomíná. A tak cestovala s lední revue po celých Spojených státech a získala tak i svým způsobem novou rodinu. „Přišlo mi, že se o mě starají, a hodně jsem se toho naučila,“ potvrzuje.

Moderátorka Lucie Výborná se ptala i na módu a eleganci, kterou má Ája Vrzáňová v oblibě. Na závodech dokonce odmítala nosit vlněné vroubkované punčochy a raději jezdila i v zimě s holýma nohama. „Myslela jsem si, že vlněné punčochy nevypadají dobře. Zvlášť s brokátovým kostýmem,“ nastiňuje s úsměvem. Vzápětí dodává, že někdy ještě před startem promrzla a při jízdě se pak stalo, že během tří minut upadla hned čtyřikrát.

Moderátorka Lucie Výborná se Áji Vrzáňové ptala nejen na její krasobruslařské začátky, ale dotkla se také politické situace ve Spojených státech. Jak Ája Vrzáňová prožila nechvalně známé 11. září 2001? A jak hodnotí prezidenta Baracka Obamu? I to si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Ájou Vrzáňovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio