Karel Dobeš

14. leden 2011

Auto disponující inteligencí, která dokáže monitorovat stav motoru i to, kde se vůz právě nachází a zda se náhodou řidiči zdravotně nepřitížilo. Zní vám to jako sci-fi? Pak se nenechte mýlit – právě takhle totiž zřejmě vypadá naše budoucnost. V rozhovoru s Lucií Výbornou to naznačil Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na umístění centrály satelitního navigačního systému Galileo.

„Už dnes některá soukromá sdružení nebo velké firmy na Západě něco podobného nabízejí,“ upozorňuje Karel Dobeš. „Dnes k tomu potřebujete jen mobilní telefon, který je zabudovaný do auta. Když pak nastane nějaká krizová situace, tak auto, které je vybaveno senzory, dokáže vyslat zprávu o tom, zda je třeba, aby k nehodě přijel doktor, nebo rovnou pohřební služba.“

Už za pár let by něco podobného mělo být běžnou praxí, a to především díky systému satelitové navigace Galileo. V konečné fázi bude Galileo disponovat 30 družicemi ve třech drahách vzdálených od sebe 120 stupňů. „Tyto družice vysílají určitý signál,“ přibližuje princip fungování Galilea Karel Dobeš. „Pokud dnes máte přijímač signálu, musíte přijímat signál alespoň čtyř družic. Na tomto základě je možné spočítat, jak dlouho běžel signál družice k vám – z toho plyne, že lze spočítat, na jakém místě se právě nacházíte.“

Nad našimi hlavami v tuto chvíli krouží dva satelity systému Galileo. „Koncem tohoto roku a začátkem příštího by měly být vypuštěny čtyři další satelity a v roce 2013 by už nad námi mělo být 18 satelitů, což zajistí plný provoz systému,“ vysvětluje Karel Dobeš.

To však není vše, co je k plnohodnotnému fungování Galilea třeba zajistit. „Je třeba vybudovat pozemní stanice. Jedna stojí u Mnichova, druhá v Itálii. Dále půjde o takzvaná kontrolní místa po celém světě, tedy o malé skříňky s anténou rozmístěné po celém světě,“ upozorňuje host Lucie Výborné.

Karel Dobeš hostem Radiožurnálu

Systém Galileo bude řízen z České republiky. Jaké problémy provázely schvalování místa pro umístění centrály Galilea právě v Česku? I to se dozvíte od Karla Dobeše v záznamu celého rozhovoru. A těšte se i na jeho odpovědi na posluchačské dotazy.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Dobešem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio