Richard Konkolski

22. leden 2011

V sobotu byl Hostem Radiožurnálu legendární jachtař a muž, který třikrát obeplul zeměkouli, Richard Konkolski. Ve vysílání přiznal, že poslední loď prodal asi před třemi lety a v současné době se věnuje zpracovávání materiálu, který během svých cest nasbíral. „Kdybych našel sponzora, neváhal bych,“ přiznává s tím, že náklady na závod nebo expedici se pohybují v desítkách miliónů korun.

„Nejde jen o navigaci, ale také o týmy v pozadí, které pomáhají zpracovávat informace a posílají kontejnery,“ nastiňuje s tím, že svůj první závod kolem světa podnikl téměř bez peněz. „Vystartoval jsem bez jediného haléře, ale byl jsem připraven,“ potvrzuje. „Vyhrál jsem start a všichni byli v pozadí.“

Richard Konkolski se narodil v Bohumíně, kde dřív prý byl jeden rybník vedle druhého. A tak už v dětství se v něm zrodila touha po vodě. „Kluci se chtěli stát generály, jen já chtěl být admirálem,“ vzpomíná s úsměvem na své dětství a dodává, že začal závodit až v 16 letech, tedy poměrně pozdě. Plavby v kajaku po českých řekách mu však postupně začaly být malé a začal snít o moři.

Nakonec si vybral závod v Polsku a pustil se do stavby lodě. „Vždycky jsem byl optimista,“ podotýká. „Když měl člověk v sobě touhu a projevoval aktivitu vůči občanům, režim mu tu a tam něco dovolil.“ Jak připomíná, svůj sen pečlivě plánoval a pro jistotu také vytvářel různé rezervní plány. Zřejmě i proto se mu povedlo vůbec jako prvnímu Čechoslovákovi obeplout svět.

V roce 1982 emigroval do Spojených států, kde žije dodnes. Je se svým životem spokojený? A vrátí se někdy do Česka? Dochází ke komercionalizaci jachtingu? A jak se časem mění příroda? I tyto otázky padly ve vysílání Hosta Radiožurnálu. Pokud jste rozhovor neslyšeli v přímém přenosu, můžete si poslechnout audio záznam.

Záznam celého rozhovoru s Richardem Konkolskim a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.