Šádí Shanaáh

Státem podporované rabování, agrese vůči novinářům i využívání vězňů k potlačování protivládních demonstrací – i tak vypadá situace v současném Egyptě. Především na tu se svého hosta, experta na Blízký východ Šádí Shanaáha, ptala Lucie Výborná.

Gangy organizované státním režimem, které se přímo z vězení sjíždí na místa, kde protestují odpůrci současného prezidenta Mubaraka, gangy, které rabují banky a útočí na lidi. Jako by se současný Egypt ocitl přímo uprostřed politického thrilleru, v němž figurují nejen státem organizovaní vězňové a jejich bojůvky, ale i tajní policisté v civilu a zahraniční novináři, kteří se musí skrývat před příznivci egyptského prezidenta Mubaraka.

A jak ve vysílání upozorňuje Šádí Shanaáh, zdá se, že dosavadní strategie prezidenta Mubaraka vůči jeho odpůrcům je zatím úspěšná. Je prý totiž člověkem, který podobné situace umí ustát. „Podíváme-li se na události, jak až do dnešního dne v Egyptě proběhly, můžeme pozorovat jeho velice promyšlenou strategii. Střídavě nastavuje hodnou a zlou tvář, aby občas udělal zdánlivé ústupky. Ty však neohrožují podstatu režimu,“ soudí blízkovýchodní expert.

Veškeré míčky jsou tak teď na té straně hřiště, kterou ovládá právě egyptský stát. „Stojí za ním nejen arabští autoritáři, ale i Izrael nebo Západ. Na straně demonstrantů navíc nelobbují tak silné subjekty,“ shrnuje Šádí Shanaáh.

Přestože západní sdělovací prostředky zaplnily obrazy protestujících Egypťanů a na druhé straně zastánců režimu, kteří svého prezidenta brání i s noži v ruce, Šádí Shanaáh upozorňuje – ne všichni podporovatelé Mubaraka jsou placení státem. Jsou mezi nimi i skuteční příznivci současného egyptského prezidenta. „Většina z nich však jsou skutečně oni kriminálníci s noži, kteří vyvolávají nepokoje a rabují,“ upozorňuje a dodává: „Nejde ostatně ze strany egyptského režimu o nic neobvyklého. Podobný postup používal i během voleb v listopadu a během předcházejících voleb, kdy je vypouštěli na opozici, aby ji zastrašili.“

Šádí Shanaáh během rozhovoru ve studiu

Lucie Výborná se svého hosta zeptala i na mnoho dalšího. Jak například současnou situaci vnímají samotní Egypťané? A v co mohou současné protesty vyústit? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Šádí Shanaáhem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio