Jan Potměšil

11. únor 2011

V pátek byl hostem Radiožurnálu herec Jan Potměšil. Povídala si s ním moderátorka Lucie Výborná, která hned v úvodu otevřela téma natáčení druhého dílu snímku Bony a klid. Podle Jana Potměšila je podstatný scénář. „Původní díl se podařil díky silnému scénáři. A i ten nový by měl mít přesah a měl by nám být blízký,“ poznamenává.

Kdekoho napadne otázka, jak se Jan Potměšil připravoval na roli veksláka. Lucii Výborné a posluchačům přiznal, že se snažil proniknout do jejich světa, ale nikdy se mu to úplně nepodařilo. „Poznal jsem život běžného pěšáka, kluků na ulici, ale do nižších pater tehdejšího podsvětí jsem se nedostal,“ nastiňuje s tím, že by ho zajímalo, co se s lidmi, kteří si vydělávali jako veksláci, stalo. „Je to velká výzva. A chtělo by to lidi, kteří by dokázali pátrat a vytvořit pak poctivý příběh,“ potvrzuje.

Moderátorka Lucie Výborná se ptala Jana Potměšila také na jeho působení v divadle, které on sám považuje za druhý domov, ale dotkla se také problému se soucitem. Do jaké míry je soucit důležitý? „Pokud je člověk skutečně citlivý a vnímá další souvislosti, tak je to v pořádku. Soucit však může mít také brutální hrany,“ domnívá se. Současně zavzpomínal na svůj pobyt v nemocnici, kdy některé návštěvy v něm pouze zvyšovaly napětí. „Variant setkání bylo mnoho. Je to individuální a každý se musí naučit, jak k podobným situacím přistupovat,“ popisuje.

Kromě rodiny a divadla má Jan Potměšil radost z jízdy na monoski. „Je to nádherný zážitek. Těžiště máte velmi nízko, což umožňuje velkou mobilitu a rychlost,“ vysvětluje a popisuje, že už dávno není na sjezdovkách považován ostatními lyžaři za marťana. „Dnes se už lidé ptají, jestli můžou pomoct, když spadnu. Dělá mi to velkou radost,“ nastiňuje.

Herec Jan Potměšil zavzpomínal na svůj pobyt v nemocnici

Jan Potměšil mluvil také o své roli Richarda III. a o tom, jak se v divadle ztělesňuje zlo. V čem vidí aktuálnost hry Williama Shakespeara o Richardu III.? A je v každém z nás kus zla? I odpovědi na tyto otázky si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Janem Potměšilem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio