Richard Tesařík

19. únor 2011

Zpěvák, muzikálový herec, textař, hudebník, do konce minulého roku také žurnalista a nově i pedagog – to všechno je Richard Tesařík, který v sobotu přijal pozvání Václava Žmolíka do vysílání Radiožurnálu. Moderátor se jej zeptal nejen na to, co vlastně vyučuje, ale například i jak se těší na tandemový seskok padákem, který dostal k narozeninám.

„Začal jsem učit na mezinárodní konzervatoři především interpretaci, ale i zpěv,“ přibližuje Richard Tesařík, jak se z něj stal pedagog, a doplňuje: „Učím samozřejmě popový zpěv. Operu neumím, a co vím, nikdy mě ji nikdo ani zpívat neslyšel.“

Učitelské schopnosti v sobě prý teprve objevuje. Přesto se se svou novou rolí dokonale sžil. Kdo by však čekal, že jeho žáci začnou zpívat typickým tesaříkovským chraplákem, mýlil by se. „Neučím je zpívat jako já. Měli by zvládnout všechny rejstříky, základ dýchání a posazení hlasu,“ vysvětluje, v čem spočívá výuka herectví.

Učitelství může být leckdy dost adrenalinovou záležitostí. Zřejmě ani v těch nejvypjatějších situacích však ne tolik, jako je například tandemový systém padákem. Toto srovnání je v případě známého českého hudebníka zcela namístě. Právě seskok padákem totiž Richard Tesařík dostal coby nezvyklý dárek ke svým nedávným 65. narozeninám. „Lidé se mě ptají, zda mám strach. Momentálně ho nemám, ale až vlezu do letadla, zadek zřejmě budu mít sevřený,“ předvídá s úsměvem Richard Tesařík.

Skok, na nějž se už těší, dostal od svých přátel z divadla. A jak s nadsázkou dodává, kamarádi mu prý k seskoku přikoupili i místo na rozptylové loučce. Jak na tento kanadský žertík vlastně Richard Tesařík v první chvíli reagoval? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Václav Žmolík se však svého hosta zeptal například i na to, zda jej v poslední době baví víc swing než reggae nebo jak bilancuje své dosavadní hudební působení na české scéně.

Záznam celého rozhovoru s Richardem Tesaříkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio